• subota, 18. maj 2024.
Aleksandra Havran, najuspešnija Staropazovčanka na domaćim i evropskim takmičenjima u streljaštvu
Sport | Stara Pazova
0 Komentara

Aleksandra Havran, najuspešnija Staropazovčanka na domaćim i evropskim takmičenjima u streljaštvu

5. maj 2022. godine

U poslednjih mesec dana sedamnaestogodišnja Aleksandra Havran, učenica trećeg razreda Gimnazije u Staroj Pazovi, kao juniorska reprezentativka Srbije u disciplini vazdušna puška, osvojila je srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji i bronzu u kategoriji mešovitih parova na Evropskom juniorskom prvenstvu vazdušnim oružjem, koje je održano u hali “Vikinški brod” u norveškom gradu Hamaru.

Desetak dana kasnije potvrdila je svoj dobar rejting na domaćem terenu kada je učestvovala, poslednji put kao mlađa juniorka, na nacionalnom prvenstvu Srbije. Od sledeće godine prelazi u grupu starijih juniorki, u toj kategiji će biti do svoje 21.godine. U juniorskoj reprezentaciji već je bila dva puta na Evropskom prvenstvu. Prvi put je bila na petom mestu a sada je osvojila dve medalje.

-Mnogo sam srećna, toliko sam želela medalju i mnogo mi znači, kao da sam je osvojila u pojedinačnoj konkurenciji, tako se miks u ovom sportu i tretira. Mi smo miks određen pre šest meseci i u nas su svi polagali nade. Drago nam je da smo opravdali očekivanja – kaže Aleksandra i objašnjava da je trema ne napušta skoro nikada.

-Imam redovno tremu, čak i na treningu ponekad. Uvek je prisutna, samo što nekad umem da se izborim sa njom, kao što je bilo drugog i trećeg dana u Norveškoj, prvog dana u pojedinačnom nastupu imala sam i tremu i uhvatio me je neki strah i onda nisam uspela baš da nastavim svojim tempom. Trema i uzbuđenje zbog nastupa na Evopskom prvenstvu je bila tolika da mi ni u šetnji pored zaleđenog jezera u Norveškoj nije bilo hladno!

Od 11 godina trenira. Sada su treninzi svakodnevni, od ponedeljka do petka. Treninzi počinju zagrevanjem a od ove godine Aleksandra više vodi računa o opštoj fizičkoj kondiciji.

-To je novo i dosta mi pomaže, to je naka vrsta razgibavanja da se malo zagreju mišići. To sam sad počela. Кad smo bili na pripremama rekli su nam da bi trebalo da počnemo sa fizičkim vežbama. Počela sam i to pokazuje rezultate. Za sada sama vežbam, to je dovoljno za zagrevanje ali za sticanje kondicije možda ću krenuti u teretanu sa posebnim trenerom.

U ovom sportu, osim koncentaracije i preciznosti, potrebno je provesti dugo vremena u stojećem stavu. Aleksandra stoji sat i više vremena nepomično.

-Stojim dok se ne završi pucanje, ne pomeram se. To može da bude i duže od sat vremena. Mogu da izađem i da se malo odmorima ali to se retko dešava jer mi nije potrebno. Pošto ja brzo pucam, brzo i završim, za tih sat vremena. Samo stajanje, tako dugo i nepomično, za mnoge je veliki napor. Ova krhka devojka kaže da joj to ne predstavlja problem.
-Meni to nije ništa, ja sam se na to navikla. Posle jednog treninga od sat vremena mogu odmah da nastavim još jedan! Proverila sam na pripremama. Imali smo dva puta dnevno po dva treninga, to je bilo baš mnogo, ali da je bilo potrebno – ja sam mogla da izdržim još. Nisu svi mogli da izdrže taj tempo, ali meni nije predstavljalo problem – kaže mlada Staropazovčanka.

Opšti utisak je da steljaštvo u svetu ali i u Staroj Pazovi sve više postaje sport u kojem dominiraju žene. To potvrđuje i Aleksandra:

-Кod nas, u Streljačkoj družini „Jedinstvo“ u Staroj Pazovi ima više devojaka, kao da među momcima nema interesovanja za ovaj sport. I na većim takmičenjima ima više žena nego muškaraca. Odvojeni smo, samo što svi pucamo isto, u pojedinačnoj kategoriji svi pucamo 60 dijabola. Naš trener je Saša Iker, koji je i u Stručnom savezu Srbije, zajedno sa Ivanom Manojlovićem trenira juniorsku reprezentaciju u disciplini vazdušna puška.

Ova, već afirmisana sportistkinja, nastavlja vredno da trenira u Staroj Pazovi i želi da postigne vrhunske rezultate u reprezentaciji Srbije.

-Nadam se da ću biti nagrađena članstvom u Olimpijskom komitetu Srbije i da ću biti stipendirana za dalja takmičenja. – kaže Aleksandra.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: