• Wednesday, 25. May 2022.
Džudo klub “LSК” iz Laćarka: Fabrika šampiona
Projekti | Sport
0 Komentara

Džudo klub “LSК” iz Laćarka: Fabrika šampiona

18. December 2021. godine

Utabanom stazom uspeha nastavlja Džudo klub “LSК” iz Laćarka. Šampioni se i dalje rađaju u selu, uprkos daleko manjem broju dece na strunjači nego pre 15 godina. Sistem koji daje rezultate od 1995. godine, kada je klub osnovan, ne menja se. Trenutno u klubu ima oko 40 članova, pandemija korona virusa je uticala na broj boraca, ali nije ih omela da redovno treniraju, u skladu sa uvedenim merama.

– Deca vole džudo, dolaze iz ljubavi prema sportu na treninge. Ipak, problem ih je nekada motivisati dok nije bilo takmičenja iz poznatih razloga, sve ono naučeno na treningu nisu imali prilike da pokažu u borbi za medalje. Pozitivna stvar je što nije bilo osipanja u brojnosti. Uvodili smo novine, kombinovali, družili se, trenirali na stadionu u selu za promenu. Deca su dobro reagovala na sve to. Zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da u ovom momentu imamo deset takmičara koji redovno uzimaju medalje – kažu treneri Milan Jovetić i Nikola Antonić.

Problem novih tehnologija uticao je na brojnost dece u svim sportovima, tako je i u džudou. Roditelji u moru svojih obaveza, često ni nemaju vremena da ih vode na trening. Dobar glas daleko se čuje, pa laćarački džudisti iznova okupljaju nove nade. U korist im ide i to što vode decu po celoj Srbiji na takmičenja, u Republiku Srpsku, čak i Francusku. Bolja prilika da se upoznaju novi predeli i steknu poznanstva ne postoji. Troje Laćaraca trebalo je da učestvuje na Svetskom školskom prvenstvu, ali je pandemija onemogućila njihov nastup.

Članarina u džudo klubu je simboličnih 1500 dinara, prevoz na takmičenja deci je besplatan, a kotizaciju plaćaju na ravne časti klub i roditelji. Кlub se snalazi na razne načine, nešto novca dobiju od opštine, pomogne Mesna zajednica, roditelji.

Džudo kao sport u Srbiji ide uzlaznom putanjom, o čemu svedoče rezultati Nemanje Majdova, Aleksandra Кukolja i drugih momaka i devojaka. Čast Laćarka na najvećoj smotri i dalje brani Milica Žabić, koja se uspešno nadmeće na borilištima u Srbiji i svetu. Nema dileme da će neki novi klinci i u godinama koje dolaze uzimati medalje, na ponos džudo kluba i celog sela.

Džudo klub “LSК” iznedrio još jednog prvaka države

Na Prvenstvu države za mlađe pionire koje je održano početkom oktobra u sportskom centru “Šumice” u Beogradu, Slavko Lončarević, član Džudo kluba “LSК” iz Laćarka okitio se najsjajnijim odličjem i poneo titulu prvaka Srbije. Slavko je nastupio u kategoriji preko 60 kilograma.

Tri medalje za Laćarce na Prvenstvu Vojvodine

Prvenstvo Vojvodine za poletarce i mlađe pionire u organizaciji Džudo saveza Vojvodine održano je u Stepanoviću u septembru mesecu. Džudo klub LSК Laćarak izašao je na takmičenje sa pet poletaraca i četiri pionira. Ostvaren je zavidan uspeh sa osvojene tri medalje i tri plasmana na prvenstvo države. Medalje su osvojili Slavko Lončarević, mlađi pionir 1. mesto, Jovana Vorkapić, mlađa pionirka do 32kg 3 mesto i Dimitrije Opačić, mlađi poletarac do 46 kg 2 mesto. Treneri kluba Milan Jovetić i Nikola Antonić zadovoljni su uspehom takmičara.

Ređaju se uspesi

Džudo klub LSК Laćarak učestvovao je sa sedam takmičara na turniru malih šampiona u Pančevu u konkurenciji 384 takmičara iz Srbije i regiona. Deca kluba i sela Laćarka osvetlali su obraz sremskog okruga i u vitrine kluba doneli tri nove medalje.

1.Opačić Dimitrije poletarac do 46 kg drugo mesto

2.Vorkapić Jovana ml.pionirka do 32 kg drugo mesto

3.Birovljev Strahinja st.pionir do 42 kg 3. mesto

4.Vitasović Nemanja poletarac do 50 kg 5. mesto

5.Vinčić Aleksandar poletarac +50kg 5. mesto

6.Vasiljković Кristijan ml.pionir do 55 5. mesto

7.Antonić Aleksa ml.pionir do 34 kg 5. mesto

S. Branežac

Tekst objavljen u okviru projekta “Seoski divani” koji je sufinansiran sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: