• subota, 20. april 2024.
“Ista smo priča“: Udruženje paraplegičara Srema
Projekti | Ruma
0 Komentara

“Ista smo priča“: Udruženje paraplegičara Srema

26. april 2017. godine

Pošto za osobu koja se kreće pomoću invalidskih kolica treba prilagoditi pristup radnom mestu, toaletu, parking mesto i slično, poslodavcu je, nažalost, isplativije da plati penale, nego da ispoštuje standarde i zaposli ova lica

Piše: M. Ninković

Udruženje paraplegičara Srema-Ruma, okuplja 30 članova kojima pruža pomoć u informacionom smislu, u obavljanju administrativnih problema, u uključivanju u kulturni i sporstki život. Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine i predsednik Udruženja paraplegičara Srema – Ruma Stevan Lukovnjak, navodi da je delatnost udruženja usmerena i na  obezbedjivanje personalne asistencije, omogućavanje izlazaka iz kuća članovima putem druženja i izleta, ili u zavisnosti od sredstava, odlazaka na more. Svake godine se planiraju sportske aktivnosti kao i različite radionice, a ukoliko se obezbede potrebna sredstva, organizuje se banjsko klimatski oporavak članova.

Стеван ЛуковњакLukovnjak ističe da je veoma bitna edukacija mladih ljudi, kako bi se povrede kičmene moždine izbegle. Veliki broj povreda je upravo i nastao usled brze vožnje koja dovodi do saobraćajnih nezgoda, kao i neopreznih i nepromišljenih skokova u vodu, i kako navodi Lukovnjak, u njihovom slučaju, stvarno važi izreka, bolje sprečiti, nego lečiti. U našem društvu još uvek ima brojnih predrasuda prema osobama sa invaliditetom, tabu tema po pitanju njihovog života. U mnogim sredinama postoji dosta lokacija koje su nepristupačne za ova lica, a poseban i najveći problem predstavlja mali broj zaposlenih osoba sa invaliditetom. Iako je predviđeno da firme na određeni broj zaposlenih lica moraju da zaposle i osobu sa invaliditetom, ili plate određeni novčani iznos državi, zakon se u dovoljnoj meri ne sprovodi. Pošto za osobu koja se kreće pomoću invalidskih kolica treba prilagoditi pristup radnom mestu, toaletu, parking mesto i slično, poslodavcu je, nažalost, isplativije da plati penale, nego da ispoštuje standarde i zaposli ova lica. Država trenutno nema dovoljno ni mogućnosti, ni potencijala i članovi Udruženja paraplegičara uglavnom žive od niskih invalidskih penzija i dodatka za pomoć i negu.

Са једног такмичењаU Rumi je na inicijativu osoba sa invaliditetom napravljena pristupna rampa na ulaz u zgradu pošte, policije, i nekih drugih ustanova, a obeleženo je i dosta parking mesta koja su upravo za ova lica namenjena. Taj projekat su zajedno finansirali Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Opština Ruma.

Lukovnjak ističe da se u odnosu na druge gradove, u kojima postoje Udruženja paraplegičara, Ruma može izdvojiti u jednom veoma pozitivnom smislu.

 

Tekst je napisan u okviru projektaIsta smo priča koji se finansira  iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: