• utorak, 9. avgust 2022.
Osveštani „Carski vinogradi“
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Osveštani „Carski vinogradi“

14. februar 2017. godine

Šuljam – Na mestu gde je Marko Aurelije Probus 280. godine zasadio prvu vinovu lozu na ovim područjima, danas su osveštani i orezani čokoti „Carskih vinograda“. Tom prilikom, na „Šuljamačkoj glavici“, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević najavio je da će se do kraja godine usvojiti novi Zakon o vinu koji će predviđati i da se proizvodnjom vina mogu baviti i fizička lica odnosno nosioci poljoprivrednih gazdistava.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader izrazio je zadovoljstvo što se vinova loza vraća na Frušku goru i najavio pomoć lokalne samouprave vinogradarima, voćarima i povrrtarima.

– Ovde, na Šuljamačkoj glavici, biće i lep turistički objekat s ciljem da se uvežu poljoprivreda i turizam tako. Mi ćemo pokušati  da nedostajuću infrastrukturu dovedemo do ovakvih objekata kako bi oni zaživeli i gosti stigli u ove krajeve – poručio je Sanader.

„Carski vinogradi“ sada imaju 14 hektara zasada vinove loze, a kako je najavio vlasnik Milorad Milošević, ulaganjem skoro pet miliona evra, na „Šuljamačkoj glavici“ imaće 30 hektara vinograda, postaviće se spomenik caru Probusu, završiti Probusov hram vina čija je izgradnja u toku, a za mesec dana u Velikim Radincima počinje izgradnja vinarije koja će naredne jeseni preraditi 250.000 litara vina.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: