• ponedeljak, 15. jul 2024.
Stiže leto!
Društvo | Vesti
0 Komentara

Stiže leto!

20. jun 2024. godine

Danas, 20. jula tačno u 22:50 časova počinje leto, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”. Tog dana obdanica je najduža, a noć najkraća, zbog čega se ovaj dan naziva dugodnevica.

Na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na severozapadu. Visina Sunca u podne je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti – u Beogradu će biti oko 68 stepeni,a u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalazi će se u zenitu, a na severnom Zemljinom polu će biti oko 23 stepena.

Leto je i najduže godišnje doba. Zbog elipsoidne putanje Zemlje oko Sunca (ne-kružne), ona se u ovom periodu nešto sporije kreće, dajući nam koji dan duže da uživamo u letu.

U isto vreme, na južnoj Zemljinoj polulopti, dan je najkraći, i tamo počinje zima.

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: