• utorak, 25. mart 2025.
Stručna praksa i gastro takmičenje u Turskoj za učenike ekonomske škole „9. Maj“
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Stručna praksa i gastro takmičenje u Turskoj za učenike ekonomske škole „9. Maj“

17. maj 2024. godine

U još jednoj uspešno realizovanoj Erazmus+ mobilnosti, u okviru akreditovanog Erazmus+ projekta br. 2023-1-RS01-KA121-VET-000130054, dvanaest učenika i dva nastavnika u pratnji Srednje ekonomske škole 9. maj iz Sremske Mitrovicesu boravili u gradu Manavgat, u Turskoj u periodu od 09.04 – 22.04.2024. godine radi realizacije praktične nastave za učenike. U mobilnosti je učestvovalo 12 učenika svih obrazovnih profila: ekonomski tehničar, finansijski administrator, poslovni administrator, ugostiteljski tehničar/hotelijersko-restoraterski tehničar, i kuvar. U pratnji učenika su bile dve nastavnice: Vesna Milovančević, nastavnik ekonomske grupe predmeta i Neda Tović, nastavnik engleskog jezika i koordinator projekta.

Učenici su praksu obavljali u dva hotela sa visokim rangom od pet zvezdica: Hotel Raga i hotel Žador (J’Adore). koji su velikog kapaciteta, primaju više od 400 gostiju.

Učenici ekonomskih smerova su svoje stručne kompetencije potrebne za moderno tržište rada su usavršili u kancelarijama hotela koje se bave fakturama, zavođenjem dokumentacije, plaćanjima, marketingom. Mogli su da uoče razlike u vođenju evidencije, zavođenju dokumentacije, razlike u fakturama kod nas i u Turskoj, obračunu PDV-a.

Učenici ugostiteljskog i kuvarskog smera unapredili svoja znanja u restoranu i kuhinji hotela Raga. Tom prilikom su mogli da vide kako se vrši organizacija rada i podela poslova u velikim restoranima i kuhinjama koje opslužuju goste i do 24 časa dnevno.

Ugostitelji su mogli da uoče razlike u služenju gostiju u restoranu, različitim barovima u hotelu, baru na plaži. Susreli su se sa pripremom različitih toplih napitaka, alkoholnih i bezalkoholnih pića i koktela.

Učenici kuvarskog smera su imali su priliku da pripremaju različita turska nacionalna predjela, glavna jela, kao i deserte kao što su baklave, tulumbe, urmašice, različite voćne kolače i torte.

Pored stručne prakse, imali su priliku da idu na kulturološke izlete: posetili su čuvene vodopade u gradu Manavgat, zatim grad Side koji je čuven po velikim arheološkim nalazištima i spomenicima iz doba Rimskog carstva. Na putu za grad Antaliju su posetili Aspendos, najočuvaniji amfiteatar iz doba Rimskog carstva, kao i vodopade u samom gradu Antalija.

Ovom stručnom praksom učenici su uočili sličnosti i razlike u funkcionisanju preduzeća i ustanova u Turskoj i Srbiji. Značaj stručne prakse je, između ostalog, kulturološka i svaka druga tolerancija kao cilj kreiranja zdravog građanskog društva.

Pred kraj njihovog boravka pridružile su im se učenice kuvarskog smera: Marija Čarnić, Verica Brajović i Milica Damnjanović, u pratnji mentora nastavnice Steve Ćakić koje su učestvovale na međunarodnom Gastro Erazmus takmičenju koje je održano u gradu Side od 21.04 – 22.04.2024, u okviru istog projekta.
Takmičenje je održano u hotelu Raga i učestvovalo je 17 škola iz 10 država sa ukupno 120 učenika. Takmičili su se učenici iz: Španije, Italije, Francuske, Finske, Holandije, Estonije, Slovačke, Turske, Srbije…
Žiri su činili renomirani kuvari iz Turske, Velike Britanije i Austrije.

Na ovom takmičenju učenice su postigle sledeći uspeh:
Srebrna medalja: Marija Čarnić – 3u: individualno takmičenje- glavno jelo od mesa
Srebrna medalja: Milica Damnjanović, Marija Čarnić, Verica Brajović – 3u: ekipno takmičenje predjelo, glavno jelo i desert.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar