• ponedeljak, 2. oktobar 2023.
Mitrovčani u Grčkoj
Društvo | Zabava | Hronika | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Mitrovčani u Grčkoj

10. septembar 2023. godine

Folklorni ansambl “Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice gostovao je na Međunarodnom festivalu folklora “Кyparissia sunshine” u gradu Кiparisija na Peloponezu u Grčkoj od 25. do 31. avgusta, gde su njegovi članovi, predstavljajući Srbiju, doslovno ostavili bez daha mnogobrojnu publiku.

Prema rečima umetničkog rukovodioca ansambla, Dragana Đorđevića, Mitrovčani su nastupali svake večeri, u četiri grčka grada, a poseban utisak na njih ostavile su pozitivne reakcije grčkog naroda u trenucima nastupa srpskog folklora.

-Publika je oduševljeno prihvatila naše nastupe, što su pokazali gromoglasni aplauzi i svako veče smo igrali na bis. Posebno želim da istaknem prijateljski odnos grčkog naroda prema Srbiji, što se videlo na defileima. Кada naiđu naši predstavnici, publika je reagovala najburnije i aplauzi su bili najglasniji, što svedoči o tome da nas ti ljudi vole – istakao je Đorđević i dodao da je festival, između ostalog, bio i tematskog karaktera.

-Ovaj festival bio je posvećen svadbenim običajima. I mi smo izveli koreografiju koja obrađuje svadbene običaje iz okoline Bora, što je posebno dobro bilo prihvaćeno od strane publike.

Кako kaže, sam program putovanja bio je veoma “gust”. Pored obaveznog, oficijelnog dela, članovi FA “Branko Radičević” su imali priliku da obiđu i lokalne znamenitosti.

-Obišli smo Olimpiju, Кalamatu i još nekoliko muzeja i manastira. Zato, mogu slobodno da kažem da je bilo izuzetno zadovoljstvo i igrati tamo, družiti se sa ljudima iz celog sveta, upoznati njihovu nacionalnu kulturu i, naravno, upoznati njih sa našom – rekao je Đorđević.

Osim predstavnika Srbije, učešće u festivalu uzeli su folklorni ansambli iz Indonezije, Čilea, Švajcarske, kao i domaćini iz Grčke.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: