• sreda, 24. april 2024.
Umetnička dela u šolji kafe
Društvo | Reportaža | Vesti
0 Komentara

Umetnička dela u šolji kafe

14. februar 2022. godine

Malo je onih koji dan počinju bez jutarnje kafe, a njihovo uživanje u uobičajenom ritualu uvek je mnogo lepše kada im konobar na sto spusti šoljicu koju krasi pravo malo umetničko delo iscrtano penom. Hoćemo li na Bokijevu kafu? Pitanje je koje se često može čuti među Mitrovčanima. A ko je Boki i kakva je to Bokijeva kafa?

Boki je Bojan Stilin, birotehničar po obrazovanju, a barmen po zanimanju, nasmejan 36-godišnjak čija je kafa bez sumnje najpoznatija u gradu na Savi. Кafa koju Boki spremi uvek izmami osmeh na lice, jer je pre svega pripremljena brižljivo i sa ljubavlju. Da, baš svaka šolja kafe, koja će biti ukrašena cvetom, srcem ili nekim drugim oblikom, a vrlo često će vam se iz šolje smešiti razni likovi kreirani od kremaste pene. Кao što veli jedna reklama, i miris i ukus, a Boki dodaje i izgled.

U ugostiteljstvu Bojan je oko petnaestak godina, svoj posao voli i u njemu uživa, doneo mu je brojna poznanstva, kroz njega se razvijao i usavršavao svoje znanje i veštine. Upravo iz želje da bude što bolji počeo je i da se bavi takozvanim late artom, odnosno pripremanjem espreso kafe sa mlekom, pri kom se nakon sipanja kafe u šoljicu na površini prave slike od mleka.

– Pre nekih šest-sedam godina seo sam na kafu u jedan novosadski lokal i moja tadašnja devojka, sadašnja supruga, poručila je kapućino koji joj je uslužen sa slikom, što je mene u tom trenutku zaista oduševilo, jer moram biti iskren, ranije nisam video ništa slično, a u ugostiteljstvu sam bio već neko duže vreme. Istog momenta sam se zainteresovao za to i odmah počeo da istražujem o čemu je reč. Vrlo brzo sam shvatio šta je suština late arta i počeo da vežbam i sam da iscrtavam po kafi – počinje Boki priču za Sremske novine.

U početku je bio samouk i savladao nekoliko osnovnih oblika, međutim kako je vreme odmicalo stupao je u kontakt sa ljudima koji su bili obučeni za late art i koji su vrlo rado svoje znanje sa njim delili.

Кao u svemu, i u late artu bitna je vežba, ali i želja za usavršavanjem. Na moju sreću, radio sam u lokalu koji je izuzetno frekfentan i gde se usluži dnevno na stotine kafa, što je meni omogućavalo dosta prostora za vežbanje – priča Bojan i kroz osmeh dodaje da je inače vrhunac njegovog umetničkog stvaralaštva prikaz Čiča Gliše, doduše u nekoliko poza.
Bez dobre strukture mlečne pene, naglašava Boki, nema ni dobre slike, i to prvo što je potrebno da se nauči kada je u pitanju late art.

Naš sagovornik ne voli puno da se eksponira i stavlja sebe u prvi plan, međutim činjenica je da je jedan od pionira kada je reč o late artu u Sremskoj Mitrovici, a ono što ga je osim znatiželje i želje za napredovanjem motivisalo da se tome ozbiljnije posveti jesu i lepe emocije koje njegova kafa izazove kod mušterija.

– Vrlo često sam znao da ispratim put moje kafe od šanka do gosta i skoro uvek, kao po pravilu, ona izmami osmeh i to je moja satisfakcija, to je ono čemu uvek težim – kaže barmen.

U jednom momentu, a kada se već dosta izveštio, poželeo je on da svoje znanje uporedi sa kolegama, pa je tako 2019. godine učestovao u takmičenju u late artu u organizaciji Barkafe-a. Od oko 250 do 300 učesnika, Boki se našao na visokom drugom mestu, što mu je omogućilo odlazak na regionalno nadmetanje u Ljubljani, gde biva najbolje plasiran učesnik iz Srbije zauzevši četvrtu poziciju.

– Takmičenje je bilo sjajno iskustvo od početka do kraja, ispunio sam svoja očekivanja, upoznao sjajne ljude, naučio nešto novo. Plasman kao plasman za mene je bio u drugom planu, mada mora se priznati da 4. mesto nije ni malo loše, svakako mi je dodatan motiv za dalje – priča Boki.

Duže od decenije i po u jednom poslu uvek donese određenu dozu zamora i monotonije. Mala sredina u kojoj se većina poznaje međusobno često zna da ušuška, da uspava kreativnost, inovativnost, želju za eksperimentisanjem, napredovanjem, a jedno od rešenja da se tako nešto ne dogodi za Bojana su zadaci koje sam sebi nameće.

– Svako malo sebi zadam neki zadatak, na primer da naučim da naslikam medveda na kafi i onda iz dana u dan radim na tome, vežbam, sve dok tog medveda ne usavršim. Pokušavam da nadmašim sebe i tako iznova i iznova. Sam sebe motivišem da nastavim da se trudim i taj moj rad uvek prođe zapaženo, što mi je još jedan podstrek. Ne dozvoljavam da upadnem u monotoniju, jer zaista volim svoj posao, ispunjava me, ali moram priznati da nije oduvek bilo tako. Ja nisam završio ugostiteljsku školu, nisam planirao da radim u ovoj branši, kao ni većina mojih kolega, jer sam na ovaj posao gledao kao nešto što je trenutno, prolazno, dok ne nađem nešto “bolje”. Međutim, kako je vreme prolazilo, shvatio sam da je to ono čime ja želim da se bavim i da sebe ne mogu ni da zamislim u nekoj kancelariji i da radim posao za koji sam se školovao. Žao mi je što ranije nisam uvideo to, jer bih možda iskoristio neke prilike za koje mi je sada možda i kasno. Sve je nekako lakše kada si mlađi, brže učiš, usvajaš znanja, spremniji si za eksperimentisanje, za menjanje radnih mesta i slično – iskren je Mitrovčanin.

Pored late arta Bojan je svoju pažnju i vreme usmerio i na projekat koji je nazvao “Кreativni bar”. Radi se o mobilnom baru koji može da se montira bilo gde, a koji koristi prilikom pravljenja koktela.

– Već nekih četiri ili pet godina pravim koktele po raznim događajima i proslavama. Do te ideje sam došao nakon nekih obuka koje sam kao barmen prošao, tako da nisam u tu priču ušao bez dobrog predznanja. Vrlo je zanimljivo i mislim da moj “Кreativni bar” izdvaja taj događaj od nekih drugih. Oduvek sam se trudio da u svom poslu, što sam pokazao i kroz late art, budem originalan i zanimljiv, da svojim gostima ponudim nešto neobično – objašnjava Bojan.

Barmen dodaje da ima velike planove za naredni period.

– U bliskoj budućnosti, a to kad kažem mislim u narednih par meseci, zamisao mi je da napravim mesto gde ću u jednoj prijatnoj i opuštenoj atmosferi, pre svega mojim Mitrovčanima, ali i ljudima koji posete naš grad imati priliku da predstavim svoje veštine i proizvode, odnosno ono čime se bavim. U mojoj ponudi će se naći razni topli napici koje ću pripremati na specifičan način, punčevi, kuvana vina voćnih ukusa, kokteli, kafe, biće to nešto malo drugačije i verujem da će gostima biti zanimljivo – zaključuje Boki.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: