• petak, 22. septembar 2023.
NEKAD U SREMSKIM (1973): Kad se gradio radinački put…
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

NEKAD U SREMSKIM (1973): Kad se gradio radinački put…

11. avgust 2023. godine

Put od Sremske Mitrovice ka Velikim radincima nedavno je u potpunosti rekonstruisan, a kako je bilo reči, ovo je prva ozbiljna rekonstrukcija te saobraćajnice od izgradnje pre tačno pola veka. Prisetimo se, kako je to tada izgledalo…

Subota, 25. avgust 1973.

Novosadsko preduzeće “Vojvodinaput”, pogon “Srem” Ruma, završilo je radove na izgradnji asfaltnog puta od jugoslovenske magistrale Beograd-Zagreb do Velikih Radinaca i kroz ovo selo sremskomitrovačke opštine.

Dužina novoizgrađene saobraćajnice je osam kilometara, a sredstva za izgradnju su obezbeđena iz Pokrajinskog i Opštinskog fonda za puteve.

Savet mesne zajednice priprema svečanost za otvaranje novog asfaltnog puta. Svečanost će se održati u četvrtak, a presecanjem vrpce put će pustiti u saobraćaj Milan Marić, predsednik Opštinske skupštine u Sremskoj Mitrovici.

Z. V.

Osam kilometara novog puta

Subota, 1. septembar 1973.

Savet mesne zajednice u saradwi sa društveno-političkim organizacijama organizovao je u četvrtak svečanost povodom završetka izgradnje asfaltnog puta od magistrale Beograd-Zagreb do Velikih Radinaca i kroz ovo selo sremskomitrovačke opštine.

Svečanosti su, pored velikog broja meštana i predstavnika novosadskog preduzeća “Vojvodinaput”, pogon “Srem” Ruma, prisustvovali Milan Marić, predsednik i Ljubomir Šimunđa, potpredsednik Opštinske skupštine, kao i Nemanja Jovanović, predsednik Opštinske konferencije Socijalističkog saveza u Sremskoj Mitrovici.

Svečanost u centru sela je otvorio Nikola Glavaški, predsednik Mesne organizacije Socijalističkog saveza, a o izgradnji asfaltnog puta je govorio Grujica Dokić, sekretar Osnovne organizacije Saveza komunista u Velikim Radincima.

Na početku izlaganja, Grujica Dokić je posebno istakao doprinos Radinčana u socijalističkoj izgradnji. On je, između ostalog, naglasio da su stanovnici Velikih Radinaca među prvima u Sremu podigli Zadružni dom, novu školu, doveli struju u domaćinstva i izgradili spomenik palim rodoljubima. Od 1971. godine uveden je mesni samodoprinos za dogradnju školske zgrade, a ovaj posao je završen za dve godine.

– Sredstva samodoprinosa smo koristili za komunalno uređenje sela i izgradnju objekata društvenog standarda. Tako smo, pored ostalog, izgradili četiri kilometra betonskih staza, a i betonski put u dužini od osam stotina metara.

Kako je naglasio Grujica Dokić, novi asfaltni put, koji vezuje selo sa jugoslovenskom magistralom i Sremskom Mitrovicom, ima velik značaj za vrži ekonomski razvoj sela. U narednom periodu sredstva samodoprinosa će se koristiti za proširenje školskog prostora. Takođe, se planira izgradnja vodovoda, čime će se rešiti snabdevanje stanovnika pijaćom vodom.

Presecanjem vrpce Milan Marić, predsednik Opštinske skupštine u Sremskoj Mitrovici, pustio je u saobraćaj novoizgrađeni asfaltni put. Radove na izgradnji ove saobraćajnice izvodilo je novosadsko preduzeće “Vojvodinaput”, pogon “Srem” Ruma, a sredstva su obezbeđena iz Pokrajinskog i Opštinskog fonda za puteve.

Z. V.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: