• sreda, 29. novembar 2023.
Održani Miholjski susreti sela u Ljukovu
Društvo | Zabava | Vesti | Inđija
0 Komentara

Održani Miholjski susreti sela u Ljukovu

21. oktobar 2022. godine

Proteklog vikenda pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu u Ljukovu su održani drugi Miholjski susreti sela inđijske opštine. Opština Inđija ovaj projekat sprovodi po drugi put, ali ovoga puta svi proizvođači i ponuđači sa svojim tezgama bili su na jednom mestu, u centru sela.

– Za ovu godinu smo odabrali da to bude Ljukovo, jedno prelepo selo nadomah Inđije koje je svojim gostoprimstvom i ranije pružalo dobru energiju, tako da bismo se, na ovako lep dan (prošli petak) zahvalili i Кulturno-umetničkom društvu „Čigra“ iz Ljukova koje učestvuje u kulturno-zabavnom programu. Mogu da kažem kada sam prošetala pored svih ovih tezgi da sam bila vrlo ponosna iz razloga što sam videla dosta individualnih poljoprivrednih proizvođača koji su prezentovali svoj proizvod – izjavila je Ivana Pejović Šervt, direktorka Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija i dodala da im Agencija stoji na raspolaganju u pomoći da dobiju subvenciju da svoj proizvod što bolje plasiraju. Pejović Šervt je ovom prilikom najavila i konkurse za opštinske subvencije proizvođačima.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik predsednika opštine Inđija Živan Živanović koji je tom prilikom istakao da će tezga uskoro biti mala za „In proizvode“, te da će se njihov plasman širiti i na druge prodajne objekte. On je izrazio uverenje da će ovi Miholjski susreti prerasti u tradiciju.

– Drago mi je da su tu predstavnici svih sela inđijske opštine. Opština Inđija stoji uvek iza poljoprivrednika od početne faze pa do promocije proizvoda. Puno se ulaže u poljoprivredu – kazao je Živanović i dodao da ljudi iz Turističke organizacije rade veliki posao na doterivanju proizvoda kako bi se oni ponudili i turistima.

Direktor Turističke organizacije opštinine Inđija Milan Bogojević je istakao da su ove godine na polugodišnjem preseku za nijansu bili bolji rezultati posete turista inđijskoj opštini, te da on očekuje na kraju godine između 25 i 50 hiljada noćenja što je za 20-tak odsto više u odnosu na prošlu godinu. Bogojević je prvi put ovde zvanično predstavio i pilot projekat „In proizvodi“ kad je reč o podršci malim proizvođačima, hrane, pića i rukotvorina. U Saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj, TO je izabrala u okviru ovog pilot projekta šest vrsta proizvoda malih proizvođača koji su u prvom mestu po kvalitetu, po svom angažovanju i saradnji koju su imali u prethodnih nekoliko godina kad je reč i o izložbeno prodajnim manifestacijama i sajmovima. Pilot projekat je obuhvatio med, vina, rakiju, zimnicu i džemove, rukotvorine.

Ovi proizvodi, kaže Bogojević, ulaze u Žute markete u Inđiji koji su se pokazali kao društveno odgovorna firma i što je za male proizvođače bitno da je rok plaćanja maksimalno smanjen na 45 dana i da je marža manja, tako da su ti proizvodi konkurentniji.
G.M.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: