• četvrtak, 18. april 2024.
Nastavlja se istraživanje Kupinika
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Nastavlja se istraživanje Kupinika

12. maj 2022. godine

Prva ozbiljna istraživanja poslednje prestonice srednjovekovne Srbije – tvrđave Kupinik izvršena su pretprošle godine kada je urađeno lasersko snimanje lokaliteta iz vazduha (LIDAR), dok su prošle godine počela sistematska arheološka istraživanja na terenu. Istraživanje je sprovođeno tokom septembra prošle godine u saradnji sa stručnjacima iz Narodnog muzeja u Beogradu, a kako nam je rekao arheolog Perica Odobašić, otvorene su dve sonde na ulaznoj kapiji Kupinika, gde je otkrivena veća količina pokretnog arheološkog materijala i do sada neotkriveni arhitektonski detalji.

„Utvrdili smo da su u močvarno tlo najpre pobodeni nagoreli hrastovi šipovi iznad kojih je nabijena ilovača kao svojevrstan izolator od vlage i na toj podlozi je građena tvrđava“ – kaže Odobašić i dodaje da je prošle godine izrađena i maketa Kupinika u razmeri 1:100, kao i digitalna projekcija Zmaja od Kupinika u proširenoj realnosti.

Zahvaljujući sredstvima koja je Opštini Pećinci, na Javnom konkursu za finansiranje-sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u 2022. godini, dodelio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, u iznosu od 950.000 dinara, istraživanja Kupinika će biti nastavljena.

„Ove godine će biti otvorene nove sonde, a predviđena je i izrada neophodne tehničke dokumentacije. Istraživanje će ponovo biti rađeno u saradnji sa Narodnim muzejom, koji će za ovu namenu izdvojiti preko 900.000 dinara, dok će Opština Pećinci za sufinansiranje samog istraživanja izdvojiti 150.000 dinara, kao i dodatna sredstva za finansiranje logistike na terenu“ – rekao je Odobašić.

Kupinik je uvršten u Akcioni plan razvoja Vojvodine kao projekat od prioriteta, a u Nacionalni registar je upisan kao spomenik kulture od velikog značaja.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: