• utorak, 16. april 2024.
Referentna kamata ostaje 1%
Vesti
0 Komentara

Referentna kamata ostaje 1%

12. avgust 2021. godine

Referentna kamatna stopa zadržana je na jedan odsto, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS), a u saopštenju centralne banke se navodi da je takva odluka doneta zbog očekivanja da će uslovi finansiranja građana i privrede ostati povoljni što, kako ističu, doprinosi rastu raspoloživog dohotka.

Izvršni odbor NBS ocenio je da su pokazatelji ekonomske aktivnosti od početka ove godine iznad očekivanja, i podsetio na procenu Republičkog zavoda za statistiku da će rast  bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju u odnosu na isti period prethodne godine biti 13,4 odsto.

“Na tromesečnom nivou rast bruto domaćeg proizvoda je, prema našoj proceni, iznosio 1,2 odsto, po isključenju delovanja sezonskih faktora, a takvom rezultatu doprinelo je poboljšanje epidemiološke situacije u svetu i kod nas, efekti monetarnih i fiskalnih podsticaja na domaćem tržištu, kao i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata”, objasnio je u saopštenju Izvršni odbor NBS.

Najveći pozitivan doprinos rastu u drugom tromesečju dao je uslužni sektor, koji je prošle godine i bio najviše pogođen pandemijom, ali su znatan doprinos, kao i u prethodnom tromesečju, dali i prerađivačka industrija i građevinarstvo.

Očekuju da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, odnosno u rasponu od 1,5 do 4,5 odsto.

“Rizici za rast globalne ekonomije su i dalje novi sojevi virusa, kao i povremeni zastoji u lancima snabdevanja i neravnoteže na tržištu rada, jer povećavaju troškove proizvodnje”, upozorio je Izvršni odbor i ukazao da je neizvesnost je dalje prisutna na svetskom robnom tržištu, pre svega u pogledu kretanja svetske cene nafte, koja je tokom jula bila za preko 15 odsto iznad prepandemijskog nivoa, kao i  znatno višeg nivoa ostalih primarnih proizvoda, kao i svetskih cena hrane.

Izvršni odbor ističe da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu naše privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: