• sreda, 27. oktobar 2021.
Dani mladog potugizera- Otvaranje prve boce mladog vina
Kultura | Projekti | Irig
0 Komentara

Dani mladog potugizera- Otvaranje prve boce mladog vina

21. novembar 2020. godine

Irig- Velika proslava Vinske nove godine i ceremonija povodom svetskog dana mladog vina, a u Srbiji – Dana mladog portugizera, ove godine ima sasvim drugačiju formu. Kako kažu u Mačkovom podrumu, tamburaši i veliko okupljanje i druženje uz mlado vino, zbog epidemiološke situacije su izostali, što ne zanči da ljubitelji vina ne mogu da degustiraju vino iz ovogodišnje berbe.  Sa Srpskom čitaonicom Irig organizovan je i ovogodišnji konkurs za najlepšu pesmu o vinu, što je najstariji pesnički konkurs ove vrste u Srbiji.

cover FB stranica

Direktorka Srpske Čitaonice iz Iriga, Vera Novković je u petak 20. novembra tačno u podne u uključenju uživo na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk, objavila imena autora čije su pesme na konkursu za najlepšu pesmu o vinu osvojile prvo, drugo i treće mesto, nakon čega je svečano otvorena prva boca mladog portugizera svatovca.  Ovogodišnji konkurs za najlepšu pesmu o vinu trajao je od 1. do 31. oktobra ove godine, a pristiglo je 79 pesama od 46 autora. Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, novinar i književnik, predsednik žirija, i članovi Milena Vujović iz Vinarije „Mačkov podrum“, dr Maja Plavšić, profesor književnosti, Vera Novković, profesor književnosti i direktorica Srpske čitaonice u Irigu i Zlatko Zrilić, novinar i suvlasnik „Sremskih novina“ iz Sremske Mitrovice odabrali su  najbolje pesme o vinu pristigle na konkurs. Kako je u prošlom broju  i objavljeno, prvu nagradu dobila je pesma „Ne pijem vino“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 19 sa šifrom „Rizling“. Autor je Željka Avrić iz Sremske Mitrovice. Drugu nagradu osvojila je pesma „Vino o sebi“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 31 sa šifrom „Ruža“, autora Marije Delić iz Banatskog Dvora. Treću nagradu dobila je pesma „Vinom putir orošeni“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 42 sa šifrom „Tri čokota sedam puta sunce obljubilo“. Autor pesme je Nada Aničić Crljenica iz Beograda.

aleksandar dunic ovo ogodisnji vitez vina

Vitez mladog portugizera je i ove godine bio poznati pozorišni i televizijski glumac, Aleksandar Dunić, koji je za sve ljubitelje portugizera snimio zdravicu koja je bila emitovana putem YouTube.

Dan mladog portugizera, jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, i sorti vina portugizer, je pokrenut pre 13 godina sa željom širenja vinske kulture i očuvanja tradicionalnih vrednosti uz popularizaciju ove autohtone fruškogorske sorte.

 

S.Belotić

 

Projekat „Kultura u službi turizma-Irig prestonica kulture 2021“ sufinansira Opština Irig. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: