• utorak, 16. april 2024.
Mu­zi­ka spa­ja kon­ti­nen­te
Kultura
0 Komentara

Mu­zi­ka spa­ja kon­ti­nen­te

14. oktobar 2011. godine

Iz kon­cert­nog pro­gra­ma

Sremska Mitrovica – Sve­ča­nim kon­cer­tom odr­ža­nim 29. sep­tem­bra, u Mu­ze­ju Sre­ma u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, uz uče­šće ov­da­šnjih, be­o­grad­skih i ja­pan­skih mu­zi­ča­ra i uz pri­su­stvo mno­go­broj­nih po­što­va­la­ca mu­zi­ke, me­đu ko­ji­ma je bio am­ba­sa­do­ra Ja­pa­na u Sr­bi­ji go­spo­di­na To­šio Cu­no­za­ki, za­vr­šen je pro­gram ne­sva­ki­da­šnjeg pro­jek­ta “Ja­pan u Sre­mu». Ovaj pro­je­kat i nje­go­vi sa­dr­ža­ji su od 14. do 30. sep­tem­bra uči­ni­li Srem­sku Mi­tro­vi­cu gra­dom po­ve­zi­va­nja i sa­rad­nje  mu­zi­ča­ra dve ze­mlje.
To­kom pro­jek­ta “Ja­pan u Sre­mu”, u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci je bo­ra­vio gra­di­telj sta­rih kla­vi­ja­tur­nih in­stru­me­na­ta Aki­hi­ko Ja­ma­no­be iz To­ki­ja. Ja­ma­no­be je odr­žao ra­di­o­ni­cu o iz­grad­nji  in­stru­me­na­ta, a na kon­cer­tu je pred­sta­vljen i in­stru­ment ko­ji je za­vr­šen to­kom  ra­di­o­ni­ce. Aki­hi­ko Ja­ma­no­be je, uz  to, obez­be­dio no­vu do­na­ci­ju za mi­tro­vač­ku Mu­zič­ku ško­lu «Pe­tar Kran­če­vić» – tri vred­na in­stru­men­ta ko­ji će do­bro do­ći u mu­zi­ci­ra­nju ta­len­to­va­nim uče­ni­ci­ma mu­zič­ke ško­le. Nji­ma je pro­šle go­di­ne ovaj Ja­pa­nac obez­be­dio šest vi­o­li­na.

Am­ba­sa­dor Ja­pa­na uru­čio di­rek­tor­ki Iva­nić do­ku­men­te o in­stru­men­ti­ma

Pre po­čet­ka mu­zič­kog pro­gra­ma pri­sut­ni­ma se obra­tio am­ba­sa­dor To­šio Cu­no­za­ki, ko­ji je uz iz­ra­ze za­hval­no­sti za po­dr­šku gra­đa­na Sr­bi­je ja­pan­skom na­ro­du po­sle ka­ta­stro­fal­nog ze­mljo­tre­sa, iz­ra­zio za­do­volj­stvo or­ga­ni­zo­va­njem pro­jek­ta „Ja­pan u Sre­mu“ i kon­cer­ta. Jer, ka­ko je ka­zao mu­zi­ka je uni­ver­zal­ni je­zik ko­ji us­po­sta­vlja mo­sto­ve pri­ja­telj­stva me­đu na­ro­di­ma i dr­ža­va­ma. Am­ba­sa­dor Ja­pa­na je po­tom di­rek­tor­ki MŠ «Pe­tar Kran­če­vić» Jo­van­ki Iva­nić uru­čio do­ku­men­te o pri­spe­lim in­stru­men­ti­ma. Pri­sut­ne je po­zdra­vio i za­me­nik gra­do­na­čel­ni­ka Srem­ske Mi­tro­vi­ce dr Sr­đan Ko­zli­na iz­ra­ziv­ši na­du da će se još bi­ti slič­nih pro­je­ka­ta, a da će se us­po­sta­vlje­na sa­rad­nja raz­vi­ja­ti.
U pro­gra­mu su uče­stvo­va­li uče­ni­ci Mu­zič­ke ško­le «Pe­tar Kran­če­vić», gu­dač­ki kvar­tet i kvin­tet iste ško­le ko­ji su za­jed­no sa vi­o­li­nist­ki­njom Et­su­ko Cu­no­za­ki, su­pru­gom ja­pan­skog am­ba­sa­do­ra, iz­ve­li ne­ko­li­ko tra­di­ci­o­nal­nih ja­pan­skih pe­sa­ma i de­la sa­vre­me­nih kom­po­zi­to­ra. U za­vr­šnom de­lu kon­cer­ta na­stu­pio je be­o­grad­ski an­sambl «Vi­zan­ti­ka», na no­vom  in­stru­men­tu, ko­jeg je iz­ra­dio Aki­hi­ko Ja­ma­no­be, mu­zi­ci­ra­la je Dra­ga­na Ne­šić. Mu­zi­ci­ra­nju se pri­dru­žio i Aki­hi­ko Ja­ma­no­be,  jer je on i vi­o­li­ni­sta. Pre­pu­na sa­la, to­pli apla­u­zi do­kaz su da će se i kon­cert i pro­jekt «Ja­pan u Sre­mu» pam­ti­ti.

S.Đ.-M.M.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: