• sreda, 24. april 2024.
Snežanine vredne ruke
Projekti | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Snežanine vredne ruke

4. novembar 2020. godine

Iako u društvu vlada suprotno mišljenje, žena u seoskom domaćinstvu igra veoma važnu ulogu za njegov opstanak. Pored toga što obavlja većinu kućnih poslova, žena se na selu bavi i poljoprivredom, i to, vrlo aktivno. Ona doprinosi dobrobiti porodice, isto kao i njen suprug, i, sve dok rade zajedno, boreći se za svoje domaćinstvo, samo nebo im može biti granica.

Snežana Romandić iz Ravnja, živi je dokaz da je gore navedeno istina. Zajedno sa svojim suprugom Jovicom, rame uz rame, nosi domaćinstvo na svojim plećima. Kao što je u Mačvi tradicija, u kući Romandića gaji se paprika, a, ove godine, priča Snežana, uprkos dobrom prinosu babure koju gaji u osam plastenika, kao i velikim očekivanjima, roga, koju gaji na 50 ari je podbacila.

Ipak, ove godine, paradajz je lepo rodio, a Snežana i njen suprug vrlo su posvećeni u njegovoj proizvodnji.

– Redovno ga zalivamo i tretiramo, pa je kvalitet na visokom nivou. Đubrimo ga tečnim đubrivom i stalno ga obogaćujemo kalijumom. Prva tura je bila odlična i stalno se kupuje. Ove sezone, nosili smo ga u dućane, ovde u selu i u Zasavici, a bilo ga je baš dosta – priča Snežana Romandić. Ove godine, pripremila je i veliku količinu kuvanog paradajza, oko sto litara samo u prvoj turi.

Romandići, što se ratarstva tiče, priča Snežana, nisu veliki proizvođači. Koliko za svoje potrebe, a ono što pretekne, uglavnom se proda, jer, svaki dinar dobro dođe. Pšenica je, kaže, ove godine rodila solidno, oko osam tona po hektaru. Što se tiče kukuruza, prinosi su takođe bili dobri, kaže, kao i svake godine.

Kako bi pregrmeli ovo turbulentno i teško vreme, Romandići, kao i većina naših poljoprivrednika, svaštare. U svojim oborima imaju i nekoliko desetina svinja. Gaji se onoliko koliko je potrebno za domaćinstvo, a, takođe, što pretekne, ide na prodaju. Tako, kaže Snežana, od poljoprivrede ipak može da se živi, samo ako je čovek uporan. Važno je biti vredan i raditi na “više frontova”. Uložen trud i rad na više strana, kaže, sigurno može da se isplati.

(Projekat “Žena – temelj zajednice” sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: