• nedelja, 16. jun 2024.
Oživljava klub Andrije Jovića
Projekti | Inđija
0 Komentara

Oživljava klub Andrije Jovića

20. novembar 2017. godine

Jović je poznat i kao osnivač prvog fudbalskog kluba u tadašnjoj Jugoslaviji – BSK-a koji je osnovan 1911. godine i prvi je Srbin koji je postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta

Piše: M. Balabanović

Mile Postic predsednik Saveta MZ CortanovciNa ulazu u inđijsko selo Čortanovci stoji tabla na kojoj piše „Ovde je rođen Andrija Jović“ najpoznatiji stanovnik ovog malog fruškogorskog naselja. Naime, Jović je poznat i kao osnivač prvog fudbalskog kluba u tadašnjoj Jugoslaviji – BSK-a koji je osnovan 1911. godine i prvi je Srbin koji je postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Zbog toga, fudbal u ovom selu ima dugu tradiciju, ali je nažalost usled nedostatka finansija dugi niz godina bio u problemu i velikim dugovima. Od ove godine im se sreća osmehnula, pojedini dugovi su izmireni, a stiže i sportska oprema kažu nadležni u selu.

– Fudbalski klub ČSK je osnovan 1939. godine i ima jako dugu tradiciju. Poznato je da je naš najpoznatiji meštanin Andrija Jović učestvovao u organizaciji fudbala u državi, pa otuda i klub datira iz predratnog perioda.  Trenutno se takmičimo u najnižem rangu, odnosno međuopštinskom takmičenju – kaže Mile Poštić, predsednik Saveta mesne zajednice Čortanovci i ističe:

Godinama bili u blokadi– Godinama nam niko nije pomagao, a mi smo mali seoski klub koji nije mogao da se izbori sa velikim troškovima. Sada je situacija daleko bolja, od kako smo preuzeli klub izmireno je oko 200.000 dinara duga za struju i odblokiran je račun tvrdi on i kaže da su od 2002. godine bili u blokadi, te da od ove godine kreću iz početka.

Predstavnici inđijskog Saveza sportova su uz pomoć lokalne samopurave uložili napore da se pomenuta dugovanja izmire i obezbede opremu za fudbalere. Jedna akcija je organizovana proletos, a druga ovih dana, kada je klub dobilo nove dresove i lopte.

– Oprema će klubu mnogo značiti s obzirom da nam prethodnih godina niko nije pomagao, a evo ove godine smo dva puta dobili opremu. Angažovali smo i trenera, a pokrenuta je i škola fubala za najmlađe – poručuje Poštić i kaže da se nadaju boljim danima i još boljim uslovima za takmičenja.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: