• ponedeljak, 20. maj 2024.
Graovac u dresu Dukesa
Reportaža | Sport
0 Komentara

Graovac u dresu Dukesa

26. februar 2017. godine

U Srbiji je američki fudbal počeo da se igra pre nešto više od 15 godina, prvi klub u našoj državi osnovan je baš u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pod nazivom Sirmium Legionari, a upravo u tom klubu ovaj, za nas još uvek neobičan sport, ušao je u krv Nemanje Graovca iz Mačvanske Mitrovice.

Piše: D. Tufegdžić („Mačva“, dodatak „Sremskih novina“)

Nemanja Graovac, dva metra visok i preko 135 kilograma težak, momak kaže da mu je trebalo nekoliko godina da prvo ubedi oca da mu dozvoli da počne da trenira, da je godinu dana samo trenirao, a tek onda počeo i da igra utakmice.

Nemanja Graovac– Američkim fudbalom sam počeo da se bavim za mene sada već davne 2009. godine, a pratim ga još od 2001., što znači da mi je trebalo više godina samo da ubedim tatu da mi dozvoli da počnem da ga treniram. Pre američkog fudbala sam 10 godina igrao košarku, ali i pored svoje visine za koju kažu da je jedan od preduslova za sjajne košarkaše, ja se nisam se u tom sportu pronašao, nisam bio loš samo jednostavno to nije bio sport za mene – započinje priču Nemanja.

Ono što ga je i privuklo ka američkom fudbalu jeste činjenica da je to jedan od najgrubljih kolektivnih sportova, kaže da se kada igra oseća slobodnim na terenu i sposobnim da bilo šta uradi.

– U američkom fudbalu pre svega volim to što je sport jako grub, pravi muški sport, osećam se slobodno na terenu, možeš da radiš šta hoćeš, ne može ti skoro niko ništa kada si veliki ovako kao ja. Šalu na stranu, ali zaista me je ovom sportu privukla pre svega ta neka grubost – nastavlja on.

Nemanja igra na poziciji levog tekla u ofanzivnoj liniji, a šta to znači, za one koji ne znaju, pokušao je da objasni na najjednostavniji način.

– Moj posao je da čuvam kvoterbeka i da omogućavam našem trkaču da prođe kroz protivničku odbranu, odnosno da sklanjam ljude levo – desno. Za one koji ne znaju, a pretpostavljam da ih je puno takvih, kvoterbek je da tako kažem mozak ekipe, on dodaje loptu igračima kako bi poentirali – objašnjava Nemanja koji se nakon nekoliko sezona u inostranstvu ponovo vratio u klub u kojem je ponikao.

– Zvanično sam počeo da igram američki fudbal 2010. godine, pre toga sam čitavih godinu dana samo trenirao. U mitrovačkim Legionarima sam bio sve do 2012. godine, da bi me zatim na jednom kampu u Kraljevu primetili neki strani treneri i prepoznali u meni talenat, tako da sam dobio ponudu da igram u Nemačkoj. Nekoliko meseci sam razmišljao da li da prihvatim ponudu i na kraju sam se odvažio na taj korak – priča Nemanja.

Nemanja ima zadatak da cuva kvoterbeka.jpgU Nemačkoj je igrao u drugoj ligi za koju kaže da je na nivou prve lige u Srbiji, a nakon jedne sezone provedene tamo vraća u Mitrovicu i nastavlja sa Legionarima. Naredne 2015. godine fudbal ga je odveo u Švedsku gde je igrao u njihovoj prvoj ligi i sa svojim timom tamo zauzimaju visoko peto mesto. Iz Švedske se ponovo vraća kući i i oblači dres Legionara.

– Naša prva liga u Srbiji je negde na nivou malo slabije druge lige u Nemačkoj, jer oni igraju američki fudbal više od 30 godina, tako da smo mi, što bi se reklo, još mladi, a to se vidi i po rezultatima naših klubova u Evropi. Ipak, slobodno mogu da kažem da je trenutno američki fudbal u jako velikoj ekspanziji kod nas, mislim da postaje sve popularniji, tako da smatram da ima neku budućnost, pogotovo ako se bude radilo sa mlađim kategorijama onako kako treba – nastavlja Nemanja.

On dodaje da mu je američki fudbal pružio puno toga, pre svega puno prijatelja, poznanstava, klub doživljava kao svoju drugu porodicu, saigrače kao braću, a teren na kojem treniraju igraju, a koji se nalazi u naselju “25. Maj” kao drugu kuću. Pored svega toga putovanja, sjajno druženje i napredovanje iz dana u dan je takođe nešto što mu je ovaj sport doneo. Ono što je njegova loša strana jesu svakako povrede koje je u američkom fudbalu mnogo lakše zadobiti nego u nekim drugim sportovima. Na sreću, kako kaže, do sada nije imao većih zdravstvenih problema osim nekoliko „sitnih” preloma.

nemanja.jpgPrema Nemanjinim rečima, američki fudbal je poprilično skup sport, odnosno zahteva kvalitetnu opremu koja je skupa, pa tako za jedan igrač kako bi se u potpunosti opremio treba da izdvoji 700-800 evra, jer osim kacige, nose se rukavice, pa takozvani “sholder pad”, štitnici, helanke, kopačke.

– Oprema jeste skupa, ali na nju ni jedan igrač ukoliko misli sebi najbolje neće štedeti, skupa oprema je uglavnom i kvalitetnija, što znači da je igrač zaštićeniji, odnosno sigurniji na terenu – kaže Nemanja.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, ono što je najnovija vest jeste da će Nemanja ove sezone igrati za ekipu Dukes iz Novog Sada.

– Što se mene tiče, baviću se ovim sportom dokle god moje telo to bude moglo da izdrži. Realno je da igram još nekih desetak godina, a o tom – potom, videćemo gde će me život odneti.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: