• sreda, 17. jul 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za leto!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjige za leto!

5. jul 2024. godine

NOVOZELANDSKA TRILOGIJA

Sara Lark, nemačka književnica, autorka je ovog svetskog bestselera.

„U zemlji belog oblaka“ je prva knjiga trilogije o Novom Zelandu i sudbinama dve porodice doseljenika iz Velike Britanije. Radnja se dešava sredinom i krajem 19. veka na Novom Zelandu, koji je bio jedna od engleskih kolonija.

U prvom delu trilogije, upoznajemo se sa gospođicom Helen Davenport, engleskom guvernantom koja planira da ode na Novi Zeland i na svom dugom putovanju Helen upoznaje ledi Gvinajru. Bez obzira na temperament, razlike u društvenom položaju i razlike u godinama ove dve žene sklapaju prijateljstvo za ceo život. Dirljiva saga o prijateljstvu, ljubavi i nezaboravnoj avanturi u doba devetnaestovekovnog kolonijalnog Novog Zelanda. Odluke koje donose, ljudi sa kojima se susreću i imaju manji ili veći uticaj na njihove dalje odluke, pokazuje kolika je snaga ženske solidarnosti i podrške u teškim uslovima novog života u novoj zemlji.

U drugom delu sage o Novom Zelandu, “Pesma Maora”, koji se odvija 1893. godine, upoznajemo Ilejni, unuku Gvinajre Makenzi.Ovaj roman istražuje složene međuljudske odnose, strasti i sukobe u prelepom, ali surovom okruženju Novog Zelanda. Autorka nas vodi kroz priču o ljubavi, rivalstvu i izborima koji će oblikovati sudbine likova. Čitaocima se daje uvid u bogatu istoriju i kulturu ovog tajanstvenog ostrva, posebno kroz priču o muzici Maora. U sudbinama dveju mladih žena potpuno različitog karaktera, koje sazrevaju kroz nedaće i pustolovine, ogledaju se promene u životu doseljenika i njihovih maorskih suseda.

Treći deo “Zov kivija” je završetak sage. Još jedna junakinja koja svojim odlukama i snagom volje pokušava da izbori svoje mesto. Pored priče o dvema rođakama, Glorije i Lilijan, značajan deo romana posvećen je učešću australijske i novozelandske vojske u borbi protiv Turske u Prvom svetskom ratu.

Zanimljiva i napeta priča o trima naraštajima dve porodice koje odlaze na drugi kraj sveta u potrazi za srećom, ljubavlju i bogatstvom.

Bibliotekar: Aleksandra Topić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: