• četvrtak, 18. jul 2024.
U Deču uručene povelje Melanijina zlatna nit i Spasovdanske plakete
Društvo | Hronika | Pećinci
0 Komentara

U Deču uručene povelje Melanijina zlatna nit i Spasovdanske plakete

19. jun 2024. godine

Udruženje Socio-ekologično i Crkvena opština Deč organizovali su 16. juna, u mesnom hramu veče u čast Majke Melanije, koja je rođena u ovom selu, a bila je igumanija dva ženska manastira, Hopovo i Kuveždin.

Tokom večeri, nastupila je pevačka grupa Svitac izvodeći duhovne pesme, kao i pesmu posvećenu igumaniji Melaniji, za koju je tekst napisao Milomir Obradović iz Deča, a muziku diplomirana dirigentkinja Bojana Radivojević iz Brestača.

Uručeno je 15 povelja od toga 6 posthumno. Dobitnice priznanja su: igumanija Teodora, Olgica Trifković, Milica Stojković, Milena Nedeljković, Ružica Stojković, Vera Živanović, Verica Vidicki, Zorica Grebović i Ružica Mrkalj, dok su posthumno povelje dobile Mirjana Vidicki, Angelina Ćirak, Krstina Maksimović, Đurđevka Nikić, Jovanka Živanović i Vidosava Radojević.

Pored brojne publike i sveštenstva, večeri je prisustvovala i mati Teodora (Vasić), igumanija manastira Vavedenje iz Beograda, koja je autorka knjige “Prva srpska igumanija posle srednjeg veka” iz koje su, na koncertu, čitani delovi o Melanijinom životu.

Prema rečina arhijererskog namesnika pećinačkog protojereja Bojana Mijanovića, to je prvi put da je, bar sudeći po letopisu, neka igumanija posetila naše namesništvo.

Nekoliko dana ranije, Udruženje Socio-ekologično i Crkvena opština Deč uručili su i Spasovdanske plakete meštanima koji su, svako iz svog domena, na najbolji način promovisali ili pomogli selo – Opštini Pećinci, brojnim firmama iz naše opštine i pojedincima koji su pomogli razvoju hrama u Deču.

Takođe, uručene su plakete i đacima iz Deča za postignute odlične rezultate u učenju. Plakete je dobilo 37 osnovaca, dva srednjoškolca i jedan student.

www.pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: