• ponedeljak, 4. decembar 2023.
Edukacijom do prevencije
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Edukacijom do prevencije

28. septembar 2023. godine

Od 18. septembra, u saradnji Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u svim osnovnim školama na području Srema, počela je realizacija preventivno-edukativnog projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Projekat se realizuje u vidu edukativnih radionica i predavanja koja obavljaju policijski službenici sa sertifikatom za rad sa maloletnicima, a u prisustvu predstavnika škola. Do sada projekat je realizovan u osnovnim školama u Кuzminu, Martincima, Laćarku, kao i školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici.

Кako je objasnila Jasmina Trivunović, kapetan policije uključena u rad grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici u PU Sremska Mitrovica tema projekta za učenike od 1. do 4. razreda je bezbednost dece u saobraćaju i ponašanje u vanrednim situacijama, a za učenike od 5. do 8. razreda tema je prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom ili virtuelnom svetu.

-Cilj projekta je podizanje svesti učenika o bezbednom učešću u saobraćaju, o ponašanju u vanrednim situacijama – prilikom požara i poplava i kako da se prepoznaju vršnjačko nasilje, kako da se ponašaju u tim situacijama i kome da ga prijave. Predavači đacima prenose metode nenasilnog rešavanja konfliktnih situacija među vršnjacima, kako da pomognu drugu i drugarici, takođe im prenosimo informacije na koji način policijski službenici mogu da im pomognu, da ih zaštite i samim tim jačamo njihovo poverenje u policiju – rekla je Trivunović.

Prema njenim rečima do sada si predavanja i radionice održane u nekoliko škola, a izazvano je veliko interesovanje kod đaka.

-Sam projekat se realizuje na jedan drugačiji i zanimljiviji način, đaci rade kviz putem jedne mobilne aplikacije, zatim sprovodimo predavanje bazirano na njihovim odogovorima, da bi potom na radionici bili podeljeni u timove i radili na zadatu temu, koju nam naposletku prezentuju. Na samom kraju ponovo rade kviz, a kao jedna vrsta evaluacije – objasnila je Trivunović.

Sonja Tucaković, direktorka Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici kratko je istakla da je svaki vid prevencije od izuzetnog značaja.

-Jedan veliki plus kada je reč o ovom projektu jeste činjenica da se kroz njega učenici upoznaju sa ulogom školskog policajca, te se stvara mogućnost da ga shvate i dožive kao jednu od potencijalnih osoba od poverenja, što je važno ukoliko dođe do vršnjačkog nasilja. Đaci moraju da znaju kome u takvim situacijama da se obrate, na prvom mestu su tu roditelji, bliži rođaci, nastavnici, učitelji i naravno školski policajac – rekla je Tucaković.

Direktorka je podsetila da od početka školske godine policajac boravi u samom objektu škole što doprinosi da se kako đaci, tako i njihovi roditelji, ali i nastavnо i nenastavno osoblje osećaju sigurnije.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: