• četvrtak, 18. april 2024.
Sve je u mobilnosti
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Sve je u mobilnosti

15. mart 2024. godine

Grad Sremska Mitrovica učestvuje na projektu “City Walk 2.0” koji se finansira iz EU programa “Interreg Danube Region”. Projekat predstavlja nasleđe projekta “City Walk 1.0” koji je osvojio “Regio Stars” nagradu u kategoriji ZELENA EVROPA – Zelena tranzicija kao pokretač regionalnog razvoja. Konzorcijum čini 10 zemalja – Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rumunija, Crna Gora, Mađarska, Češka, Slovenija, Austrija i Moldavija.

Glavni cilj projekta jeste promovisanje energetske tranzicije u sektoru transporta, drastičnim smanjenjem korišćenja energije gradskog saobraćaja, odnosno prelazak sa izuzetno energetski intenzivne (i neefikasne) mobilnosti zasnovane na automobilima, na aktivne oblike mobilnosti – hodanje i biciklizam. Ključni elementi “City Walk 2.0” su redizajn ulica kako bi se podstakla aktivna mobilnost, obeshrabrila upotreba automobila i promenilo putničko ponašanja građana.

Najvažniji aspekt projekta su pilot akcije urbane mobilnosti koje će biti sprovođene širom gradova koji učestvuju u partnerstvu. U Gradu Sremska Mitrovica, pilot akcija podrazumeva izgradnju i opremanje urbanih biciklističkih džepova (ostrva) na dve lokacije u gradskom jezgru. Ostrva podrazumevaju postavljanje biciklarnika, seta alata i mobilijara sa pratećim pejzažnim uređenjem.

Predstavnici kabineta gradonačelnice, Petar Samardžić i Uroš Veselinović, kao članovi projektnog tima Grada Sremska Mitrovica uzeli su učešće na uvodnoj konferenciji projekta koja je održana u Beču. Pored analize projekta i aktivnosti u narednom periodu, projektni tim je imao priliku da se upozna sa primerima dobre prakse (Agencija za mobilnost Beč) u oblasti urbane mobilnosti i promenama putničkih navika građana, koji su uveliko doprineli smanjenju saobraćajnih gužvi i zagađenja vazduha, a istovremeno poboljšali kvalitet života građana koji žive u glavnom gradu Austrije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: