• sreda, 17. april 2024.
Ružica Španović, vajarka iz Martinaca
Društvo | Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Ružica Španović, vajarka iz Martinaca

6. mart 2024. godine

Protekle godine navršilo se 80 godina od kako su u Ležimiru hrvatske ustaše i nacisti u seoskom hramu ubili između 96 i 100 meštana ovog sela. Tim povodom sa desne strane ulaza u hram Svetog Georgija postavljena je spomen-ploča, rad akademske vajarke Ružice Španović iz Martinaca, a za svoj rad ova umetnica je od vladike Vasilija dobila gramatu srpske pravoslavne crkve.

– Dogovori za izradu idejnog rešenja za obeležavanje 80. godina od stradanja naroda u Ležimiru počeli su još krajem 2022. godine. Na osnovu prikupljenih fotografija, izabrana je jedna koja se istakla, a na kojoj su prikazana postradala deca Stevan i Đurđica Laušević. Vođena tim motivom izradila sam nekoliko crteža, od kojih je izabran jedan i realizovan u prelaznom materijalu gips kao skica za buduću ploču. U saradnji sa Stevom Lapčevićem, koji je i inicijator akcije i arhitektom Ivanom Filipovićem iz Zavoda za zaštitu spomenika došli smo do konačnog rešenja. Sama izrada reljefa trajala je par meseci. Na ploči u prednjem planu su izobraženi likovi dva deteta, dok se u pozadini izdižu tri krsta sa centralim delom ležimirske crkve – kaže Ružica o spomen-ploči koju je uradila.

Odmah nakon završetka reljefa u Ležimiru, Ružica je na plitko modelovanom reljefu predstavila kralja Petra Drugog u sokolskoj uniformi. Ovaj reljef je Ružica, zajedno sa predstavnicima Saveza srpski Soko, uručila prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću na svečanosti na Kraljevskom dvoru kojom je obeležena stogodišnjica od rođenja nekadašnjeg starešine Sokola.

Takođe, tokom protekle godine ova umetnica je u Arheološkom muzeju, zajedno sa sa koleginicom muzejskim savetnikom Jasminom Davidović, održala predavanje “Luksuzni kamen Sirmijuma”. Ideja predavanja je bila da zaiteresovana publika pogleda originalni kamen Sirmijuma koji je dopreman sa svih strana sveta, a koji skladišti Muzej Srema.

-Pored toga, učestvovala sam na vajarskoj koloniji u kamenu peščaru Bela Voda, gde sam izradila skulpturu pod nazivom Itis-Riba Morave. Ova skulptura je postavljena u Muzeju Kamena u Beloj Vodi kao deo stalne postavke. Takođe, na vajarskoj koloniji u Kuršumlijskoj banji nastala je skulptura u kamenu andezitu pod nazivom „Kuršumlijski cvet“, koja je postavljena ispred ulaza hotela Planinka. Skulptura u svom punom obliku predstavlja svedeni cvet kale koji simboliše rađanje, a isto tako se vezuje za crkvene zemlje – priča Ružica o kolonijama na kojima je učestvovala.

Prošle godine ova mlada umetnica iz Martinaca postala je član International Art Medal Federation FIDEM. Po pozivu je sa još nekoliko kolega učestvovala na Internacionalnoj izložbi medalje savremene umetnosti u Firenci.

-U 2023. godini učestvovala sam, takođe, i na nekoliko grupnih izložbi. U Prvoj srpskoj galeriji skulpture u Beogradu sam izlagala nekoliko svojih radova u kamenu na grupnim izložbama Umetničke grupe Dimenzija, zatim su usledile izložbe u Trebinju i Zrenjaninu i Međunarodno bijenale umetnosti minijature. Pored navedenog, uporedo radim i na svojoj skulpturi gde sam najviše preokupirana promišljanjem na temu Ihtis-a, pre svega istraživačkim radom na pomenutu temu, a to podrazumeva pronalaženje određene literature do samog izvođačkog dela, gde skulpture realizujem da li u prelaznom materijalu gipsu kao idejna rešenja ili u materijalu kamen kao konačnoj ideji – kaže Ružica i dodaje da je povodom Dana grčke kulture održala radionice i predavanja.

U planu za ovu godinu su joj nove skulpture i radionice, kao i predavanja i izložbe.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: