• nedelja, 25. februar 2024.
Dani grčke kulture u Sremskoj Mitrovici
Vesti
0 Komentara

Dani grčke kulture u Sremskoj Mitrovici

15. decembar 2023. godine

Dani grčke kulture, u organizaciji Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida”, svečano su otvoreni proteklog vikenda u Galeriji “Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici. Ovu manifestaciju, koja po svemu sudeći prerasta u tradicionalnu, otvorio je Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport.

-Kažu da srce čovečije bira sebi put, ali da Gospod upravlja njegove korake i da put čovečiji nije u njegovoj vlasti. Mi smo danas ovde na putu tradicije, ljubavi, prijateljstva i bratstva koji dugo traje, a utemeljen je još 1867. godine, kada su Knez Mihailo i grčki kralj Nikola potpisali ugovor o saradnji. Zahvaljajući članovima Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” i Aleksandri Garunović, predsednici, to prijateljstvo i danas traje. U sve ovo je uložen ogroman rad, trud, ljubav, zalaganje – rekao je Miščević, čestitavši predsednici Udruženja na nedavno dobijenoj Zlatnoj znački Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva “Irida” od svog osnivanja neguje kulturu, a posebno muziku Srbije i Grčke, čiji su zvuci u subotu uveče ispunili čitav prostor mitrovačke galerije. Pored hora, nastupali su afirmisani muzički umetnici, kao i mali glumci, a veče je proteklo u znaku obeležavanja stogodišnjice od rođenja grčke operske dive svetskog glasa Marije Kalas.

-Kao udruženje donosimo u naše krajeve jedan novi zvuk, melodiju, koja je svima nama na Balkanu protkana u genima i svi je podjednako snažno osećamo, bez obzira kako se izjašnjavamo. Udruženje neguje prijateljstvo dva naroda, koje ima dubok koren i tradiciju, tako da podrazumeva da se bavimo pedagogijom, decom, prenošenjem istorijskih spona između dva naroda. Razveseljavamo dušu, pronoseći melodije Egeja i svima nam drage Republike Grčke, ali negujemo i izvornu muziku, sa željom da sve što je lepo i kvalitetno ne padne u zaborav – rekla je Aleksandra Garunović.

Hor Udruženja “Irida” je, tokom devet godina postojanja, imao značajan broj nastupa u zemlji i inostranstvu, uvek prihvaćen od strane publike, predstavljajući svoj grad i zemlju na najbolji mogući način.
Udruženje nosi naziv Irida ili Iris po grčkoj boginji duge i glasnici bogova. Sa nebeskih visina prenosila je poruke bogova, i dugom šarala po nebu, a tamo gde bi duga dotakla tlo zemlje, izrastao bi cvet perunike, nazvan po njoj. Bila je lični glasnik boginje Here, povezivana i s Hermesom, glasnikom bogova, a ona je, kao i on, nosila ili krilati štap.

Konstantinos Hristodulu, predsednik Grčke državne samouprave u Mađarskoj sa sedištem u Budimpešti kaže da su došli u uzvratnu posetu udruženju.

-Kad smo se susreli sa članovima udruženja još u junu u Budimpešti počela je saradnja i pozvali smo ih da učestvuju u obeležavanju grčkog nacionalnog praznika „OXI” koji se slavi i u Mađarskoj. Ove godine je obeležen krajem oktobra u Budimpešti, prigodnim svečanim kulturno-umetničkim programom, u kome je učestvovalo Udruženje srpsko grčkog prijateljstva „Irida” iz Sremske Mitrovice. Danas smo došli da podržimo „Iridu” u zajedničkom cilju negovanja kulturnih veza grčkog, srpskog i mađarskog naroda – rekao je Hristodulu.

-Tek smo počeli saradnju sa Udruženjem „Irida”, ali smo jako zadovoljni. Njihov dečiji hor je fascinirao sve naše goste na priredbi povodom proslave grčkog praznika „OXI”. Hor je boravio u trodnevnoj poseti Budimpešti i predstavio svoj repertoar pred punom salom RAM Koloseuma u glavnom gradu Mađarske. Na taj način, šire se mogućnosti i za priredbe vezane za našu srpsku manjinu u Mađarskoj – rekla je Stojanka Jurković Krzman iz Srpske samouprave petog kvarta Budimpešti.

Već u utorak, 13. decembra, u okviru Dana grčke kulture, u Galeriji “Lazar Vozarević” predstavili su se gosti programa koji su govorili o istorijskim vezama Srbije i Grčke. Večeras sledi predavanje dr Predraga Mutavdžića i msr Aleksandre Milanović na temu “Slavizmi u grčkom jeziku-novogrčki pesnici”, dok je četvrtak bio rezervisan za radionicu vajanja “Autoportret sa grčkim motivima” namenjenu srednjoškolcima u Muzeju Srema.

Svečano zatvaranje manifestacije planirano je u subotu, 17. decembra, u 18 sati, u Muzeju Srema. Biće održan koncert humanitarnog karaktera „Irida i prijatelji”. Nastupiće: OŠ „Jovan Popović”, DNUK „Kolomejka”, Hor penzionera „Sremci”, Hor „Polifonika”, Ivana Ohmut – klavir, Lea Nedimović – flauta, Alisa Božić – violončelo, Hor i Orkestar „Irida” i gosti iznenađenja.

Pokrovitelji programa su Pokrajinski sekretarijat AP Vojvodina i Uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, uz podršku Galerije „Lazar Vozarević” i Muzeja Srema.
N. Milošević

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: