• nedelja, 25. februar 2024.
Angelina Anojčić Vuković: Deca se raduju što uče da plivaju
Projekti | Sport | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Angelina Anojčić Vuković: Deca se raduju što uče da plivaju

19. decembar 2023. godine

Od brojnih projekata koji realizuje Sportski savez Grada Sremska Mitrovica među značajnijima je “Mitrovica grad bez neplivača”, koji traje već šest godina za redom.

A o tome kako izgleda njegova realizacija iz ugla stručnog lica koji sprovodi obuku neplivača, razgovarali smo sa Angelinom Anojčić Vuković, sportskim direktorom Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica.

-Najveća snaga ovog projekta ogleda se u tome što deca na gradski bazen dolaze organizovano iz škola sa svojim učiteljicama i što je u svakom trenutku sa njima drugar iz klupe. Učenici dolaze iz različitih škola i sredina i provode vreme zajedno sa drugom decom, druže se ceo dan i kako pričaju roditelji oni se toliko tome raduju da veče pre toga ne spavaju od uzbuđenja. Oni cele nedelje sa velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem iščekuju taj dan, a to su ponedeljak, sreda ili petak u prepodnevnim satima – priča Angelina, koja je koordinator projekta “Mitrovica grad bez neplivača”.

Ona ističe da su od njihovog dolaska na bazen pa sve dok ne krenu kući uz decu neprekidno treneri, a bazen takođe ima i profesionalno obezbeđenje, kao i stručnu spasilačku ekipu.

Angelinin tim čini šest profesora fizičkog vaspitanja, grupe su male tako da se svakom detetu može posvetiti posebna pažnja, a sve to je od velikog značaja s obzirom da je bezbednost dece uvek na prvom mestu.

-Većini od njih kada prvi put dođu voda je nepoznata sredina, te nam je glavni zadatak da ih oslobodimo straha, odnosno da im bazen i vodu približimo kao bezbednu sredinu. Za to je nekada potreban jedan čas, a nekada deset, sve je to individualno u odnosu na predznanje koje dete donese svojim dolaskom – objašnjava Angelina.

Prema njenim rečima, projekat “Mitrovica grad bez neplivača” se pokazao veoma uspešan jer je oko 70 posto dece savladalo plivanje, odnosno položilo plivački ispit koji podrazumeva skok u vodu sa ivice bazena i plivanje 25 metara bez ijednog stajanja i hvatanja sa strane.

S. Mihajlović

*Tekst objavljen u okviru projekta “Sport za sve, u gradu i selu!” koji je sufinansiran sredstvima Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: