• subota, 2. mart 2024.
КOMŠIJA PIŠE: Babina medicina
Društvo | Komšija piše
0 Komentara

КOMŠIJA PIŠE: Babina medicina

2. decembar 2023. godine

Pribor za čišćenje ušiju je bio sledeći: njena šnala, zrno šibice i krpa. E ta krpa, tvrda, uštirkana, kad se zašilji mogla je k’o strelica za pikado u drvo da se zabode

Piše: Boris Miljković

Gledam u marketu, dečkić, već tinejdžer, kaže mami da ne uzima te štapiće jer alegričan je na njih!? Zapara mi to uši i slike krenu. Odma’ se setim trauma iz detinjstva. Početkom osamdesetih kada mi baba kaže: “Dođi da ti očistim uši”, odma’ bih rekao da su čiste. Ali moraš doći, ko te pita.

Pribor za čišćenje ušiju je bio sledeći: njena šnala, zrno šibice i krpa. E ta krpa, tvrda, uštirkana, kad se zašilji mogla je k’o strelica za pikado u drvo da se zabode. I ona stvarno čisti, struže, ti trpiš, a der’o bi se k’o konj. Sve mi se činilo da će krpa na drugo uvo izaći.

Posle sam gledao na TV-u kada mađioničari to rade i odma’ sam znao da su imali babu. Čak tatin pribor za čišćenje lovačke puške je bio “nežniji” od babinog za uši. Posle čišćenja uši ti zvone k’o šerpe da si stavio na trambolinu i skakao.
Кakva alergija? Pa baba to ostruže samo krv što ne krene. Tu ni bakterije nisu imale sportsku šansu, a ne alergija.

Onda se setim kada sam dobio vaške, pa petrolej na kosu. Danas bi to bilo u svim novinama i TV emisijama, a baba uhapšena za nasilje porodično.

A kada mi kupila “Pavlović” kremu, k’o rođendansku tortu da je kupila. Još kaže “šparaj malo”. O crkla da Bog da, k’o kantu od jupola da je kupila. A tek kad se preladiš, pa temperatura. E onda kuvano vino, biber, rakijom te maže, plus neka mast na grudi. Sve mislim u rernu će me staviti. Onda ako njena medicina ne uspe, vodi te kod lekara tako umazanog od svega tog.

Pedijatar? Jok, brate. Bila dva lekara za sve u selu, pre podne i posle podne. Onda kad kupuje lekove grdi što sam išao “go”. Eto kao sad kupila bi mi slatkiše za te novce. Jeste, kako da ne, mislim se u sebi.
I tako stojim na sred marketa i razmišljam šta sam trebao da kupim….

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: