• utorak, 28. novembar 2023.
U Sremskoj Mitrovici osnovan ogranak Udruženja “Žena uz ženu” – Podrška obolelima od karcinoma dojke
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U Sremskoj Mitrovici osnovan ogranak Udruženja “Žena uz ženu” – Podrška obolelima od karcinoma dojke

2. novembar 2023. godine

Nakon nekoliko gradova u Srbiji, ogranak Udruženja „Žena uz ženu“, koje se bavi edukacijom i podrškom obolelim od raka dojke otvoren je nedavno i u Sremskoj Mitrovici, a koordinatorka je Snežana Šojić.

Kada je i sama pre godinu dana saznala da boluje od karcionoma dojke za ovu hrabru 36. godišnju ženu to je bio razlog da se uključi u rad ovog Udruženja, a sada i motiv da ohrabri svoje sugrađanke koje imaju ovu dijagnozu da lakše prebrode probleme sa kojima se susreću dok traje lečenje.

-Osnovni cilj Udruženja „Žena uz ženu“ koje je osnovala Ana Dornik iz Beograda je pružanje podrške ženama sa karcinomom dojke, kao i podizanje svesti o važnosti odlaska na ultrazvučne i mamografske preglede. Bavimo se radom na projektima usmerenim na očuvanje zdravlja žena u Srbiji i informisanjem o značaju ranih preventivnih pregleda. Cilj osnivanja ogranka je da i žene iz Mitrovice i okolnih sela koje su obolele od raka dojke imaju sa kime da podele iskustva o ovoj bolesti i da dobiju podršku za sve ono kroz šta prolaze tokom lečenja. Takođe, tu smo i da ih informišemo o svemu, da im izađemo u susret ako treba da im obezbedimo finansijsku podršku ili periku, da organizujemo edukativna predavanja stručnjaka i da im pomognemo da ubrzaju neke preglede i dobijanje adekvatnih terapija… U svemu ovome je veoma bitna i podrška porodice i prijatelja, kao i celokupne lokalne zajednice, koja najčešće izostaje kada su u pitanju onkološki pacijenti – rekla je Snežana Šojić iz Sremske Mitrovice i dodala da i muškarci, takođe, mogu da obole od ove bolesti, te se značaj preventivnih pregleda odnosi i na njih.

Prema njenim rečima, u okviru Udruženja postoji karavan koji obilazi celu Srbiji i to je prilika da žene obave besplatne preglede dojki, a njena želja je da ovaj karavan dovede i u Sremsku Mitrovicu.

Rezultati ankete o informisanosti žena i odlasku na preventivne preglede, koju je tokom oktobra sprovelo Udruženje žena „Žena uz ženu“, pokazuju da trećina žena u Srbiji nikada nije bila na preventivnim pregledima dojki. Statistika govori da se u Srbiji otkrije više od 4.500 slučajeva karcinoma dojke, pri čemu gotovo 1.700 žena gubi svoju bitku protiv ove opake bolesti. Ova statistika može da se promeni samo ako se odlazi na redovne kontrole, jer rak dojke je izlečiv kad se otkrije i leči na vreme.

Sve informacije i kontakt sa kancelarijom u Sremskoj Mitrovici je preko Instagram naloga Snežana Šojić ili Udruženje žena uz ženu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: