• sreda, 29. novembar 2023.
Subvencije za energetsku efikasnost kuća i stanova
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Subvencije za energetsku efikasnost kuća i stanova

18. oktobar 2023. godine

Grad Sremska Mitrovica po treći put objavljuje javni poziv za građane sa ciljem sprovođenja mera energetske efikasnosti za porodične kuće i stanove.

Prema rečima Miloša Miškovića, predsednika komisije, prethodno su već raspisani slični pozivi za privredne subjekte, a popis odobrenih zahteva za ovu meru može se naći na službenoj internet stranici Grada.

– Grad se posvećuje unapređenju energetske efikasnosti i zbog toga je odlučio da podrži građane u ovom procesu, tako da je za ovaj projekat izdvojeno ukupno 12,5 miliona dinara. Raspisan je javni poziv za ukupno devet mera, od kojih trenutno nema dostupnog subjekta za meru termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, te se građani mogu prijaviti za osam različitih mera. Može se konkurisati i za dve mere pojedinačno ili za jedan od tri ponuđena paketa mera: osnovni, standardni i napredni. Pravo na učešće u ovom javnom pozivu imaju svi građani koji su vlasnici legalnih objekata, izmiruju porez na imovinu i žive u tim objektima. Prateći ideju da će veći broj mera obezbediti veću subvenciju, građani koji se odluče za neki od paketa mera mogu ostvariti značajne uštede. Na primer, za osnovni paket mera mogu dobiti subvenciju od maksimalnih 55 posto, za standardni paket 60 posto, a za napredni čak 65 posto. Za pojedinačne mere, maksimalni iznos subvencije grada iznosi 50 posto – rekao je Miloš Mišković, na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj kući.

Javni poziv traje do 31. decembra 2023. godine, odnosno dok se sredstva budu trošila. Cilj je podsticati energetsku efikasnost u domaćinstvima i smanjiti potrošnju energije, što će rezultirati kako uštedama za građane, tako i smanjenjem ukupne potrošnje energije na nivou grada.

Komisija će prijave prihvatati preko Uslužnog centra Gradske uprave, a poziv će biti dostupan na službenoj internet stranici grada.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: