• četvrtak, 28. septembar 2023.
Predstavljena knjiga đakona Aleksandra Ciganovića „Molitveni život jednog pravoslavnog hrišćanina“
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Kultura | Vesti
0 Komentara

Predstavljena knjiga đakona Aleksandra Ciganovića „Molitveni život jednog pravoslavnog hrišćanina“

19. septembar 2023. godine

U hramu Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici u ponedeljak 11. septembra upriličena je promocija knjige đakona Aleksandra Ciganovića „Molitveni život jednog Pravoslavnog hrišćanina“.

U prisustvu mnogobrojnih poštovalaca autorovog stavalaštva, gostiju i sveštenstva o drugoj knjizi duhovnog sadržaja đakona Aleksandra, najviše je govorio protojerej-stavrofor Dušan Petrović, nekadašnji rektor Bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“ iz Sremskih Кarlovaca. Prethodno je nekoliko reči o biografiji autora i njegovom svestranom duhovnom, muzičkom i književnom radu govorio protonamesnik Andrija Avakumović, domaćin i starešina „Male crkve“ pored Save u kojoj đakon Aleksandar trenutno služi.

Mirjana Marković, predsednica Кnjiževne zajednice Sremske Mitrovice, osim vlastitih utisaka o knjizi pročitala je i deo recenzije arhimandrita dr Кleope Stefanovića, nastojatelja svetovavedenjskog manastira u Sremskim Кarlovcima i utiske jereja Bojana Кrstanovića iz Eparhije zvorničko-tuzlanske. U umetničkom delu programa prisutnima su se predstavili Etno grupa „Srpski dom“ i solistkinja Jovana Brzak. U izvođenju duhovnih i rodoljubivih pesama učestvovao je i sam Aleksandar Ciganović, nekadašnji član ove pevačke etno grupe i autor mnogih kompozicija.

Prikupljajući više od godinu i po dana različite molitve, đakon Aleksandar potrudio se da ih sabere na jednom mestu, ali i da jednim krajnje jednostavnim, lako prijemčivim jezikom čitaocima pruži neophodna objašnjenja i uputi duhovne pouke. O tome je na početku svoje besede govorio prota Dušan Petrović koji je ocenio da se autor „latio vrlo delikatnog posla“ da načini molitvenik koji će obuhvatiti sve oblasti života
hrišćanina i biti im od pomoći radi lakšeg savlađivanja puta ka Bogu. Nazivajući molitvu „majkom svih vrlina“ prota Dušan osetio je potrebu da kaže nešto više o samoj prirodi molitve i potrebi da ona postane istinska potreba i način života svakog hrišćanina, a ne samo formalnost koja ne rađa vredne plodove u svakodnevnom životu. Pre nego što je zaključio da je autor napisao vredno dušekorisno delo, ugledni gost je govorio o ljudskim vrlinama i duhovnim navikama koje moraju prethoditi svakoj molitvi jer su uslov za iskreno čovekovo obraćanje Bogu.

Lepe reči o molitvi iz srca, tom „čudu koje spaja zemlju sa nebom i koja čoveka uznosi nebeskom Ocu“ napisao je u svojoj recenziji arhimandrit dr Кleopa Stefanović. On tvrdi da je đakon Aleksandar kroz svoje delo pokazao „da je molitva sve“ u čovekovom životu. Кnjigu je posebno preporučio deci kao izvor iz koga se crpi snaga za ceo život.

-Bog je ljudima dao stvaralačku moć, različite darove i talente, navodi u svom pismenom obraćanju jerej Bojan Кrstanović koji nije mogao prisustvovati ovom skupu ali je konstatovao da je Aleksandar Ciganović uspešno umnožio svoje od Boga date talente, posvećujući svoje vreme ovom duhovno vrednom zadatku.

Mirjana Marković iznela je uverenje da đakon Aleksandar Ciganović prikupljanjem i odabirom ovih molitava pomaže ljudima da ne budu lišeni razgovora sa Bogom. Obraćajući se prisutnima pri kraju promocije, autor knjige izrazio je zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli njegovo stvaralaštvo. Objašnjavajući svoju ideju i način rada, đakon Aleksandar podvukao je već izrečeno mišljenje da njegovo delo nije običan molitvenik jer sadrži korisna pojašnjenja, sozercanja i primere iz konkretnog života koji doprinose da sadržaj ove knjige bude bliži širem krugu čitalaca i vernika.

-Odlučujem se za ovaj poduhvat jer sam i sam svedok koliko ljudi imaju problema u životu. Ovom knjigom želim da pomognem i na neki način dam uputstva kako bi trebali da se molimo. U tome će ljudima pomoći molitve koje već postoje, ali neophodna je i ta naša lična iskrena molitva koja dolazi iz dubine duše, rekao je, između ostalog autor Aleksandar Ciganović.

Želju da pohvali autorovo delo na kraju književno-duhovne večeri imao je i gost iz Eparhije braničevske protojerej-stavrofor Dragan Dešić koji se i sam bavi pisanim stvaralaštvom.

Tekst: D. Mostarlić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: