• sreda, 4. oktobar 2023.
Vojska Srbije te zove
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Vojska Srbije te zove

18. avgust 2023. godine

Centar Ministarstva odbrane Republike Srbije Sremska Mitrovica uz podršku lokalne samouprave organizovao je na Trgu Ćire Milekića protekle srede promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka.
Pravo da konkurišu za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, imaju svi zdravstveno sposobni državljani Srbije koji u 2023. godini navršavaju od 19 do 30 godina.
Major Miroslav Blagojević, načelnik Centra Ministarstva odbrane Republike Srbije Sremska Mitrovica prilikom promocije naveo je još nekoliko opštih uslova koje svaki kandidat mora da ispunjava, a to su da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da nije pravosnažno osuđen na kaznu maloletničkog zatvora ili bezuslovno na kaznu zatvora zbog krivičnog dela.

Кandidati se mogu prijaviti neposredno u mitrovačkom lokalnom centru Ministarstva odbrane, nekadašnjem vojnom odseku, zatim preko portala e-Uprave, kao i na šalterima Pošte na teritoriji cele Srbije.

-Posle podnošenja prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka, kandidati se upućuju na lekarske preglede i psihološka ispitivanja u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama. Nakon završetka lekarskog pregleda regrutna komisija ocenjuje sposobnost kandidata za vršenje vojne službe i zatim na osnovu stečenih kvalifikacija, znanja i veština i rezultata prethodno izvršenih lekarskih pregleda, kandidatima određuju rod ili službu i vojnoevidencionu specijalnost. Uvažavaju se i želje regruta za određeni rod ili službu pod uslovom da ispunjavaju ostale propisane uslove – objasnio je major Blagojević.

Major je dodao da se se dobrovoljno služenje vojnog roka sastoji od vojnostručne i fizičke obuke, a cilj obučavanja je, kako ističe, stvaranje pouzdanog, fizički spremnog i motivisanog vojnika koji poseduje neophodna znanja i veštine za uspešno funkcionisanje u borbi kao pojedinac i sastavu posade ili tima.

Svi koji tokom dobrovoljnog služenja odluče da konkurišu za status profesionalnog vojnika mogu da očekuju skraćene i pojednostavljene procedure selekcije i prijema.

Vojniku za vreme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem obezbeđuju se u skladu sa zakonom novčana primanja u mesečnom iznosu preko 46.000 dinara, naknada putnih troškova za javljanje na DSVR u naznačeni centar za obuku, naknada putnih troškova za povratak kući po odsluženju roka, smeštaj, ishrana, vojna odeća i obuća, zdravstveno osiguranje. Za vreme služenja roka vojniku pripada i redovno odsustvo u trajanju od 10 dana.

Prijave su otvorene tokom cele godine. Uput kandidata na služenje vojnog roka obavlja se tokom četiri roka u toku jedne kalendarske godine – 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.
Кako je rekao Bogdan Кuzmić, pomoćnik gradonačelnice Sremske Mitrovice lokalna samouprava sada već tradicionalno podržava inicijativu Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u promovisanju dobrovoljnog služenja vojnog roka.

-Ovim putem pozivam sve naše sugrađane koji su u uzrasnoj dobi od 19 do 30 godina da se odazovu pozivu i prođu obuku koja će im svakako omogućiti da znatno obogate svoja životna iskustva i da sa ponosom postanu deo velike familije koja čuva i štiti sve nas – poručio je Кuzmić.

Više informacija u vezi sa prijavljivanjem za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije u 2023. godini zainteresovani mogu dobiti u centrima Ministarstva odbrane, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: