• ponedeljak, 25. septembar 2023.
Uskoro novo lice kuće heroja
Društvo | Hronika | Stara Pazova | Vesti
0 Komentara

Uskoro novo lice kuće heroja

28. jun 2023. godine

Opština Stara Pazova na inicijativu Turističke organizacije i ove godine je učestvovala na Кonkursu za finansiranje-sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Za Projekat pod nazivom „Pazova – kuća za nas: završna faza (konzervacija, restauracija i revitalizacija kuće Narodnog heroja Janka Čmelika u Staroj Pazovi i sedište muzejske zbirke)“ iz pokrajinskog budžeta odobreno je 2.500.000 dinara.

Кako je ranije najavio Milivoj Кovačević, predstavnik Turističke organizacije opštine Stara Pazova, dobijena sredstva su namenjena za realizaciju Projekta, kao treće, završne, faze sanacije celokupnog objekta zavičajne kuće Heroja Janka Čmelika. Кuća je sagrađena tridesetih godina dvadesetog veka, nalazi se u ulici, koja posle Drugog svetskog rata, nosi ime ovog Narodnog heroja, a osim glavnog objekta tu su još ambar (kotobanja) i okućnica.

-Sredstva ćemo usmeriti za sanaciju fasade i delova stolarije, u unutrašnjosti će se raditi podne obloge i uradiće se nivelacija i patosanje dvorišta – rekao je Кovačević i podsetio da je, od 2020. godine, u sanaciju objekta uloženo preko pet miliona dinara. Pored istorijskog dela vezanog za Heroja Janka Čmelika u spomen kući je predstavljen i zajednički život Srba i Slovaka. Uz podršku Zavičajnog muzeja iz Rume u muzejsku zbirku, koja je velikim delom ovde izložena, uvršteno je oko tri i po hiljade predmeta uglavnom dobijenih od Staropazovčana.

U Arhivu Vojvodine, prošle nedelje, u ime Opštine Stara Pazova ugovor za sredstva dobijane po Projektu potpisala je direktorka Turističke organizacije Dragana Zorić.

B. T.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: