• utorak, 28. novembar 2023.
“Poema o Martincima” predstavljena publici
Društvo | Zabava | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

“Poema o Martincima” predstavljena publici

18. maj 2023. godine

Knjiga “Poema o Martincima” deda Rade oduševila publiku

Promocije knjige “Poema o Martincima” zavičajnog autora Radoslava Šumarskog održana je u utorak, 16. maja u Poslovnom centru Mercedes Benz u Martincima, a u organizaciji Biblioteke “Gligorije Vozarović”

-Poema o Martincima” je spev u desetercu, u koji je Radoslav Rada Šumarski utkao životno iskustvo, usmena predanja i pisane izvore o svom rodnom selu- Martincima u Sremu.Iako u pisanoj formi, spev nalikuje usmenoj tradiciji jer “počiva na nasleđenom znanju, autoritativnom i vrednom poštovanja… opstajući ne samo kao priča o prošlosti, već i kao jedan od temeljnih vidova oblikovanja kolektivnih iskustava zajednice – reči su dr Marije Mandić.

“Priču o Deda Radi mi je ispričala moja saradnica, mlada novinarka Кristina Erić, koja je takođe iz Martinaca. Dugo jedna priča nije ostavila takav utisak ne samo na gledaoce nego i na svakog člana ekipe emisije “Da sam ja neko” ponaosob, i to od trenutka kada smo stigli na snimanje. Ni ja ne znam koga sam tačno očekivala da vidim kada smo se zaputili ka Martincima da upoznamo čoveka koji je čitav svoj vek radio ono u šta je verovao, uprkos svemu i svima, ali već posle pola sata razgovora shvatila sam da za život kakav želite da živite,osim borbe, odricanja i radoznalosti, morate imati i bezrezervnu ljubav prema ljudima. Zapravo ta životna energija, taj iskren, još vragolasti pogled i beskrajna blagost jesu ono što se ne zaboravlja kada upoznate deda Radu – napisala je novinarka Rada Đurić za knjigu “Poema o Martincima”.

U programu promocije učestvovali su: Radoslav Šumarski, autor; Rada Đurić, novinar; dr Marija Mandić, filolog; Stefan Nedić, veroučitelj; Moravka Todić, moderator.

U muzičkom programu nastupio je bend Liđi i tamburaši.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: