• petak, 12. jul 2024.
Poljoprivrednici iz Srema i Mačve se pridružili protestu
Poljoprivreda
0 Komentara

Poljoprivrednici iz Srema i Mačve se pridružili protestu

19. maj 2023. godine

Protestima koji nekoliko dana okupljaju srpske poljoprivrednike, danas su se pridružili i Sremci i Mačvani. Tokom dana, zapažena je blokada puta u Kuzminu, a na ulice su izašli i poljoprivrednici iz Noćaja.

Kako saznajemo, oni su blokirali ulice traživši ispunjenje svih zahteva, kako kažu, bez odlaganja.

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika su povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude od 78 dinara po litru plus PDV, te da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost.

Osim toga, jedan od zahteva je da se uvede prelevman na mlečne proizvode, kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanja poslovanja poljoprivrednika, kako se navodi u saopštenju Predsedništva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče na sastanku sa poljoprivrednicima istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Predsednik je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Posebna tema sastanka bile su premije za mleko, za koje je predsednik kazao da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu će ukupno uvećanje iznositi 3 milijarde dinara, dok će ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biti 15 milijardi dinara.

Na sastanku je takođe dogovoreno ograničenje marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašavanje finalnih iznosa ograničenja u skladu sa zahtevima izvršiće se nakon sastanaka sa mlekarima i trgovinskim lancima.

Predsednik je posebno naglasio da će se lično angažovati na rešavanju urgentnih problema, poručivši da će se i odnos države prema poljoprivrednicima promeniti u smislu češćih kontakata i razgovora o svim pitanjima od značaja za što jači razvoj ove privredne grane, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Poljoprivrednici koji su danas blokirali puteve, kažu, traže ispunjenje svih zahteva odmah.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: