• ponedeljak, 25. septembar 2023.
NEKAD U SREMSKIM (1993):”Presuda” jednom tablou
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

NEKAD U SREMSKIM (1993):”Presuda” jednom tablou

18. maj 2023. godine

Ili: Zašto jedan maturantski tablo u Sremskoj Mitrovici nije prošao “ispit podobnosti” vremena sadašnjeg?

Sreda, 19. maj 1993.

Među maturantskim tabloima koji krase sremskomitrovačke izloge ovih dana nema tabloa maturanata IV-1 razreda Medicinske škole “Draginja Nikšić”. Stajao je njihov tablo svega jedan dan u izlogu “Ekspres restorana”, ali je po “nečijem” nalogu – uklonjen. Kako saznajemo, razlog “nepodobnosti” tog tabloa bio je u činjenici da svojim sadržajem “asocira” na neke u ovo vreme neprihvatljive stvari.

Učenici VI-1 Medicinske škole u Sremskoj Mitrovici, pričaju nam, imali su nameru da njihov tablo bude originalan, drugačiji od ostalih. Zato su njegovu podlogu obojili u crno, a sem fotografija na njemu su nacrtali žuti polumesec i zvezde nepravilnog oblika uz natpis na engleskom “Tamna strana meseca” (naziv albuma “Pink Floyd”-a). A, sve to ispalo je da budi asocijacije na neko davno prošlo vreme, koje naravno niko ne želi da nam se opet vrati, pa je na “nečiju” intervenciju tablo uklonjen…

Prema obaveštenjima dobijenim od Vladimira Garčevića, direktora sremskomitrovačke Medicinske škole, u ovom slučaju reč je o nesporazumu.

-Naše opredeljenje je bilo da maturantski tabloi svojim sadržajima odgovaraju onome za šta su se učenici školovali. Druga dva maturantska odeljenja su ispoštovala ovakvo opredeljenje, ovaj nije. Tablo je postavljen bez saglasnosti škole, pa je zato do ovoga došlo – kaže direktor Garčević, ističući da učenici, makar bili i maturanti, predstavljaju tabloima svoje škole, a ne sebe kao samostalne ličnosti.

Šta je tu je. Maturanti VI-1 nisu napravili novi tablo sa elementima koji će ilustrovati ono za šta su se četiri godine školovali, pa će ostati zabeleženo da su zbog toga ostali bez – tabloa.

Pisala: Svetlana Đaković

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: