• sreda, 27. septembar 2023.
Kuzmin – selo koje živi gradskim životom
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Kuzmin – selo koje živi gradskim životom

2. maj 2023. godine

Selo Kuzmin po popisu iz 2022. godine ima 2.566 stanovnika. Iako se broj stanovnika smanjuje, Mesna zajednica Kuzmin se trudi da svojim meštanima stvori bolje uslove života kako bi se mladi bračni parovi odlučili da ostanu da žive i rade u selu.

Kako ističe Miroslav Raković, predsednik Saveta MZ, u poređenju sa drugim selima iz okoline, Kuzmin ima daleko bolje uslove za život i na takvom je geografskom položaju da kroz selo prolaze važne saobraćajnice što je značajno za trgovinu, kao i druge poslove.

-U Kuzminu postoji pošta, zdravstvena ambulanta i zubar, policijska stanica, Mesna kancelarija, Mesna zajednica, osnovna škola sa osam razreda, biblioteka, tri apoteke, osam prodavnica prehrane, dve trafike za štampu, dva butika garderobe, nekoliko frizerskih salona, dve pekare, dve benzinske pumpe, tehnički pregled i registracija vozila, svečana sala za svadbe, privatni vrtić za decu, rođendaonica, prodavnica voća, kafići, picerije, tri gvožđare, više prodavnica stočne hrane, građara, papirnica, cvećara, kamenorezačka radnja, veterinarska stanica, vulkanizerska radnja, pijaca…Takođe, imamo i Zemljoradničku zadrugu „Stočar“, firmu „Silodanik“ i firmu „Albatros“ iz Šida, gde meštani mogu da plasiraju svoje poljoprivredne proizvode. U našem selu uspešno posluje fabrika „Tašjapi“ za proizvodnju asfalta i ciglana „Vasa“, gde rade mnogi naši meštani – kaže Miroslav Raković, predsednik Saveta Mesne zajednice Kuzmin.

On dodaje da se meštani sve više bave proizvodnjom i prodajom  svinjskih proizvoda, te da je sve veći broj registrovanih proizvođača suhomesnatih proizvoda, zatim uzgajivača voća i povrća u plastenicima, proizvođača rakije, tako da se u selu mogu nabaviti svi domaći proizvodi.

U Kuzminu postoji veći broj udruženja, među kojima su lovačko udruženje, udruženje svinjara, žena, konjara, udruženje boraca, penzionera, školica sporta za decu, fudbalski klub i udruženje Kulturni centar Kuzmin u okviru kojeg rade folklorna i tamburaška sekcija, tako da meštani mogu da se bave raznim aktivnostima.

-U toku godine se organizuje više manifestacija koje Mesna zajednica Kuzmin podržava i pomaže. Posebnu pažnju poklanjamo najmlađima koji su naša budućnost, tako da svake godine obnavljamo sprave na dečijem igralištu, organizujemo dodelu novogodišljih paketića, kupujemo sprave za školicu sporta i pomažemo u radu sekcije folklora – kaže predsednik Raković.

On dodaje i da su podneli predlog nadležnim institucijama u Gradu Sremska Mitrovica kako bi najzad i Kuzminci dobili kanalizaciju, pa da budu baš u svemu kao građani.

    Postavljene svetiljke u centru

Na inicijativu Saveta Mesne zajednice Kuzmin, resorna Gradska uprava postavila je svetiljke u centru, u delu ispred parka. Na ovaj način poboljšana je vidljivost, kao i bezbednost svih meštana koji noću prolaze ovim delom sela.

Autobuska linija sa gradom

Na inicijativu MZ Kuzmin i MZ Martinci uvedena je autobuska gradska linija koja je krenula sa radom 1. Marta. Linija saobraća svakim danom i vikendom na svaka dva sata Kuzmin – Sremaska Mitrovica i obrnuto.

-Meštanima našeg sela mnogo znači uvođenje autobuske linije, posebno vikendom kad nema drugih prevoza. MZ Kuzmin se trudi da svojim meštanima omogući bolji i lakši život, jer nam je cilj da se poboljšaju uslovi života i da se mladi zadrže da ostanu da žive na selu – kaže predsednik Saveta MZ Kuzmin Miroslav Raković.

S. Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: