• četvrtak, 18. jul 2024.
Kružni tok u Bešenovačkom Prnjavoru?
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Kružni tok u Bešenovačkom Prnjavoru?

3. maj 2023. godine

Na poslednjoj sednici Skupštine grada, usvojen je Plan detaljne regulacije turističke zone u Bešenovačkom Prnjavoru.
O uređenju ovog prostora, pre svega kada je u pitanju jezero Beli kamen, dugo se govorilo, a donošenjem ovog plana, napravljen je prvi ozbiljan korak ka unapređenju turističke ponude ovog dela Fruškogorja, a sve u skladu sa načelima održivog razvoja.
Kako se u planu navodi, čitav ovaj prostor, koji osim jezera obuhvata i celo naselje Bešenovački prnjavor sa pripadajućom vikend zonom, biće pretvoren u novu turističku i sportsko-rekreativnu zonu sa vodenom površinom, uz prethodnu rekultivaciju površinskog kopa krečnjaka. Takođe, uređenjem ovog prostora stvoriće se planski osnov za izgradnju objekata i mreža infrastrukture.
Sa druge starne, donošenjem urbanističkog plana, osim što će se odrediti vodno zemljište, stvoriće se uslovi za pretvaranje poljoprivrednog i veštački stvorenog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, na kom će se graditi objekti visokogradnje u skladu sa namenom.


Preostali prostor obuhvata plana definisaće se za izgradnju u građevinskom području naselja Bešenovački Prnjavor i delu vikend zone Okopi – Bešenovački Prnjavor, kao i formiranje posebne zone zaštitnog zelenila koji bi činio tupfer zonu prema neposrednom okruženju.
Osim različitih turističkih atrakcija, postojećih u vidu jezera, prirodnih resursa i Manastira Bešenovo, kao i budućih, razvoj turizma u ovom području garantuje i sam položaj Bešenovačkog Prnjavora. Od Sremske Mitrovice preko Velikih Radinaca prostor je povezan sa sremskim i mačvanskim naseljima teritorije grada. Beočin je udaljen 26 kilometara i preko njega prostor je povezan sa Novim Sadom. Partizanskim putem prostor je povezan i sa širim okruženjem, svim naseljenim fruškogorskim mestima na prostoru teritorije Grada, Šidom i Bačkom Palankom.
Mrežom opštinskih saobraćajnica prostor obuhvata plana je povezan sa opštinskim i državnim putevima, a atarskim putevima sa okruženjem.
U budućnosti, prema planu, Bešenovački Prnjavor i budući turistički kompleks trebalo bi da dobiju pešačke i biciklističke staze, kao i parkirališta pored budućih i postojećih saobraćajnica. Kao jedna od najznačajnijih intervencija koje bi mogle da uslede, planira se izgradnja kružne raskrsnice na pristupnom putu kompleksa “Beli kamen”.
Takođe, u planu nije zanemarena ni ekologija, te se na ovom prostoru predviđaju i zelene površine uz zaštitne zelene pojaseve kraj saobraćajnica.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: