• subota, 9. decembar 2023.
Naselja 2000 godina starija od piramida u Gizi
Vesti | Ruma
0 Komentara

Naselja 2000 godina starija od piramida u Gizi

26. april 2023. godine

Ruma- Atar sela Klenak danas je jedna od najvećih arheoloških atrakcija u ovom delu Evrope, a šta je pronađeno tokom istraživanja sprovedenih prošle i pretprošle godine Rumljani su imali priliku da saznaju na prezentaciji održanoj u KC Ruma. Najveći srpski arheolozi u saradnji sa Zavičajnim muzejem u Rumi  predstaviti lokalitet Adžine njive – Brajkovo 2, gde su pronađeni ostaci naselja iz četiri velike epohe-srednji vek, rimsi period, kraj bronzanog doba i period vinčanske kulture. Govorili su  rukovodioci istraživanja dr Dragan Milanović, viši naučni saradnik Arheološkog instituta Beograd, dr Miroslav Kočić, upravnik Centra za arheologiju „Dragoslav Srejović“ Univerziteta u Kragujevcu, Momir Cerović, muzejski savetnik iz Narodnog muzeja Šabac i Uroš Nikolić, v.d. direktor Zavičajnog muzeja Ruma, arheolog po struci.

Izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i mosta zaslužni su za veliko arheološko otkriće u ataru rumskog sela Klenak na obali reke Save. Na ovom mestu arheolozi su istražili 56.000 kvadratnih metara i došli do velikih otkrića o više hiljada dugoj prošlosti ovog područja.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: