• petak, 29. mart 2024.
KOMŠIJA PIŠE: Tragom jedne škole
Društvo | Komšija piše | Reportaža
0 Komentara

KOMŠIJA PIŠE: Tragom jedne škole

27. januar 2023. godine

Prvi pisani trag u vezi škole u Manđelosu nalazimo u jednom upitniku za opštinu Manđelos, koji je 9. jula 1859. napisao ležimirski beležnik A. Nikolajević. U ovom opisu sela čitamo da je u selu tada postojala srpska škola sa jednim učiteljem, smeštena u solidno sagrđenu zgradu, sazidanu 1810. godine. Dece školskog uzrasta bilo je oko 70, a školu je pohađalo samo njih 40. Između dva svetska rata nastava se odvijala u dve zgrade, udaljene jedne od druge oko 50-ak metara, tzv. „gornje i donje škole“. Svaka od njih imala je po jedan učiteljski stan sa baštom, a učitelji su za ogrev dobijali po četiri hvata drva. Nastava je počinjala u osam sati i trajala je do pola dvanaest, a druga smena trajala je od dva do četiri sata. Časovi veronauke držani su subotom, a ponekad i ponedeljkom. Časove veronauke, kao i hor vodio je paroh manđeloški Lazar Ranković, poliglota, vrstan intelektualac i pokretač mnogih haritativnih delatnosti u selu. Na Vrbicu i na Vračeve đaci su išli sa učiteljima na Vranjaš. Odmah po završetku Prvog svetskog rata škola je ustrojena kao petorazredna, da bi 1960. god. postala potpuna osnovna škola.

Drugi svetski rat teško je pogodio čitav Srem pa samim tim i Manđelos. Škola ponovo radi od novembra 1944. god. neposredno po oslobođenju sela. Školska zgrada u kojoj se i danas odvija nastava podignuta je 1954. godine, a 1958. dobija ime “Uroš Stojčić” po predratnom ucitelju, rođenom u Manđelosu 1910. Godine, članu KPJ, učesniku NOB-a, streljanom od nacista 7. maja 1942. godine.

Avgusta 1973. samoupravnim sporazumom o udruživanju integrisane su osnovne škole „Uroš Stojčić“ iz Manđelosa i OŠ „Aleksandar Avramović Ciga“ iz Ležimira u čijem sastavu je već radila škola u Šišatovcu. Sedište novoformirane škole postaje Manđelos. 20.12.1977. počinje da se uvodi parno grejanje u učionice.

Školsku 1979/80. obeležava upis malog broja učenika u čitavoj opštini. Iz razloga nerentabilnosti malih odeljenja u seoskim školama, škole u Manđelosu, Ležimiru i Šišatovcu priključene su OŠ „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici. Učenici iz Ležimira i Šišatovca od 5. do 8. razreda, posebnim đačkim autobusom voze se u školu u gradu, a u nižim razredima uvode se kombinovana odeljenja.

Osamdesete se sa punim pravom mogu nazvati zlatnim godinama škole u Manđelosu. Pored toga što se škola uređuje i oprema, razvija se saradnja sa školama „Svetozar Toza Marković“ iz Novog Sada, „Slobodan Bajić Paja“ iz Kalesije (BIH). Đaci iz tih škola provode raspuste jedni kod drugih i tako se razvijaju mnoga prijateljstva. Pesnici, pisci, glumci često su u poseti, a 1987/88. ekipa RTB snima seriju „Portret Ilije Pevca“ u selu i tom prilikom koristi više od godinu dana potkrovlje škole za garderobu i kancelarije. Mnogi učenici kao i meštani učestvuju kao statisti u radu glumačke ekipe, tada poznatih jugoslovenskih glumaca. Godina 1984/85. izgrađena je zgrada zabavišta neposredno uz školu, zajedno sa potkrovljem, čime je škola dobila kabinete za tehničko, informatiku, modernu kuhinju itd. 1981. povodom seoske slave na ručku u školi su članovi fudbalske reprezentacije Gabona, koji su na pripremama u našoj zemlji. Tih godina školi su posetili članovi kolektiva OŠ „Meto Barjaktari“ iz Kosovske Mitrovice. U letopis škole upisao se i Seku Traore političar iz Gvineje.

Godine 2013. zalaganjem Saveta MZ Manđelos, škola je skroz renovirana, kako spolja tako i iznutra. Promenjen je krov, urađena fasada, unutrašnjost okrečena,postavljen je laminat u učionice, promenjena je stolarija i kupljen je nov nameštaj.

Milan Baraksadić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: