• nedelja, 19. maj 2024.
5 stvari koje treba da znate o zubnim implantima
Društvo | Zabava
0 Komentara

5 stvari koje treba da znate o zubnim implantima

23. avgust 2022. godine

Zubni implanti sve su popularniji i popularniji, što imajući u vidu njihove karakteristike ne treba previše da čudi.

Sa dobrim razlogom smatraju se idealnim rešenjem za nadoknadu izgubljenog zuba, ma iz kog razloga je do gubitka zuba došlo. 

U nastavku ćemo istaći pet važnih karakteristika zubnih implanta.

1. Zubni implanti imaju visoku stopu uspešnosti

Studije pokazuju da je stopa uspešnosti ugradnje zubnih implanata preko 97%. Zapravo, prvih šest do devet meseci su kritični za dugovečnost implanata.

Zubni implanti tokom tog perioda, u procesu koji se naziva oseointegracija, srastaju sa zubnom kosti pacijenta, i tada su najosetljiviji i najpodložniji otkazu. Zbog toga je potrebno da se nakon ugradnje regija u koju je implant ugrađen štedi dok proces oporavka ne bude u potpunosti završen.

Prosečan životni vek zubnih implanata iznosi 10 do 15 godina, mada su slučajevi u kojima implanti traju znatno duže česti. 

Na životni vek utiču brojni faktori, uključujući životne navike pacijenta, oralnu higijenu i redovne kontrole stomatologa.

2. Implanti predstavljaju zamenu za prirodni koren zuba

Zubni implanti izrađeni su najčešće od titanijuma, biokompatibilnog materijala koji će nakon zarastanja u potpunosti preuzeti ulogu prirodnog korena zuba.

Biokompatibilnost titanijuma podrazumeva da se radi o hipoalergenskom materijalu koji ljudsko telo lako prihvata kao svoj integralni deo.

Po završenom periodu zarastanja, zubni implant se opterećuje protetskim radom. Najčešće reč je o krunici, kada se rešava problem jednog nedostajućeg zuba.

Kada je potrebno nadoknaditi više zuba, implant može služiti kao oslonac na koji će biti fiksiran zubni mosta ili čak fiksni proteski rad u slučaju da je potrebno nadoknaditi veći broj zuba.

3. Pomažu da se sačuvaju prirodni zubi

Implanti sprečavaju gubitak vilične kosti, do koje neminovno dolazi po gubitku prirodnog korena zuba. 

Zbog ovoga se pacijentima preporučuje da implant ugrade odmah po gubitku zuba ili po njegovom vađenju, kako bi se sprečilo da kasnije budu neophodna operacija nadoknade zubne kosti, poznata i kao sinus lift ili augmentacija zubne kosti.

Tretman kada se implant ugrađuje odmah po gubitku prirodnog zuba naziva se imedijatna ugradnja implanta.

Osim toga, činjenica da implant donosi veliku stabilnost, smanjuje potrebu da se drugi zubi preterano opterećuju žvakanjem te produžava njihov vek trajanja.

4. Izgledaju kao prirodni zubi

Kao što ste već mogli da pročitate, implanti rešavaju sve funkcionalne probleme koje donosi gubitak zuba, ali kakva je situacija kada je reč o estetskim karakteristikama?

Sam zubni implant je zamena za koren zuba, i nije vidljiva po ugradnji, budući da se nalazi u viličnoj kosti.

Zubni implanti se opterećuju protetskim radom, i to je element zubnog implanta koji je vidljiv kada se pacijent smeje ili govori.

Najčešće se implanti opterećuju zubnom krunicom. Za razliku od mostova i krunica na prirodnim zubima, kod zubnih implanta one savršeno nalažu na desni pacijenta, te se ne može pojaviti bilo kakav prazan prostor, što ih čini estetski odličnim rešenjem.

Pacijenti koji zaiste žele najbolji estetski efekat odlučuju se za bezmetalne krunice, koje su izrađene isključivo od keramike ili cikonijuma, bez metalnih delova i po svojim karakteristima apsolutno odgovaraju prirodnim zubima.

5. Čine jelo laškim

Gubitak zuba pacijentu otežava jelo i primorava ga da dodatno opterećuje druge zdrave zube.

Po ugradnji implanta, koji se ponaša kao prirodni zub, pacijent ponovo može da jede kao i pre gubitka zuba, što poboljšava njegov kvalitet života.

U poređenju sa zubnim mostovima, vrlo čestom alternativom implantima, implanti pružaju znatno bolju stabilnost i ne može doći do loma.

Foto: Deposit Photos

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: