• utorak, 7. decembar 2021.
Sećanje na tamburaškog velikana
Društvo
0 Komentara

Sećanje na tamburaškog velikana

8. oktobar 2018. godine

Bio je sjajan muzički pedagog, a ljubav prema tamburi Milenko Bobić je podario brojnim generacijama tamburaša

MILENKO BobicČoveku koji je pre pola veka vratio stari sjaj našem tradicionalnom instrumentu i u potpunosti afirmisao tamburaško muziciranje na ovim prostorima, na pravi način će se odužiti sremskomitrovačko Udruženje za kulturu življenja „Oko“. Naime, na inicijativu članova ovog udruženja naš poznati vajar Vladimir Tović privodi kraju izradu biste Milenka Bobića. Bista će biti postavljena u centru grada, a tim povodom će naredne srede u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ biti organizovan omaž našem tamburaškom velikanu koji je preminuo krajem prošle godine.

U okviru navedenog programa o Milenku će govoriti njegovi prijatelji i najbliži saradnici, a nekolko tamburaških orkestara iz različitih perioda Milenkovog šefovanja u Domu omladine i današnjem „Sirmijumartu“ sviraće njegove najdraže numere. Nastupiće članovi jednog od prvih tamburaških orkestara čiji je Milenko bio dugogodišnji kapelnik „Lagani bećarac“, zatim „Sremske tamburice“, „Sremska banda“, „Da ne umre tambura“ i Tamburaški orkestar „Sirmijumarta“ Srem. Vokalni solisti biće Aleksandra Padrov i Aleksandar Radišević.

pedagog brojnimg eneracijamaPodsetimo da je Milenko Bobić prve tamburaške korake započeo kao učenik Učiteljske škole u Sremskoj Mitrovici. Svirao je u Zemunu sa Janom Nosalom, zatim sa Boškom Bogičevićem u Rumi, dok je punu afirmaciju doživeo kao muzički pedagog i dugogodišnji  rukovodilac tamburaške sekcije pri sremskomitrovačkom Domu omladine, gde je 1973. godine osnovao prvi amaterski tamburaški orkestar. Bio je sjajan muzički pedagog i ljubav prema tamburi podario je brojnim generacijama tamburaša od koji neki još uvek sviraju u Velikom tamburaškom orkestru TV Novi Sad. Recimo i to da je Milenko bio diplomirani etnolog i jedno vreme direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U penziju je otišao kao rukovodilac tamburaškog orkestra u Centru za kulturu „Sirmijumart“, a poslednje godine života proveo je u pitomom fruškogorskom selu Bešenovo. Dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja od kojih i Novembarske nagrade Sremske Mitrovice.

img016Bista

Omaž Milenku Bobiću održaće se u sredu, 17. oktobra 2018. godine u Pozorištu „Dobrica Milutinović“, u 19.30 časova, u Sremskoj Mitrovici. Izuzev sećanja na našeg tamburaškog velikana, cilj programa je i prikupljanje sredstava za izradu Milenkove biste. Zato ovom prilikom pozivamo sve njegove poštovaoce da prilog za izradu biste daju na licu mesta, u holu pozorišta, ili uplate na račun Udruženja „OKO“ u Vojvođanskoj banci 355-1026017-81. Sve dodatne informacije telefonom 063/ 535-542, Dragan Đorđević.

 

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: