• petak, 29. mart 2024.
Sa Laćarcem Draganom Vukolićem o gastronomiji: Put do srca vodi kroz stomak
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Sa Laćarcem Draganom Vukolićem o gastronomiji: Put do srca vodi kroz stomak

17. maj 2022. godine

Šta je čoveku za sreću potrebno? Svako ima svoje prohteve, ali retko ko može da eliminiše faktor “punog” stomaka i uživanja u hrani. Danas profesor u Ekonomskoj školi “9. maj”, trenutno na doktorski studijama na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Dragan Vukolić iz Laćarka, posvetio se gastronomiji, a da nije pogrešio, svedoče brojna dostignuća već u ranoj fazi karijere. Stipendija Vlade Ruske Federacije za master studije na Državnom univerzitetu za menadžment u Moskvi za smer hotelsko poslovanje i činjenica da sarađuje sa istaknutim naučnicima Srpske Akademije nauka i umetnosti (SANU), u “moru” drugih iskustava, dovoljan su pokazatelj da je na pravom putu.

-Već tokom osnovne škole pokazivao sam interesovanja za kuhinju i kuvanje. Nekako je bilo prirodno da upišem i taj smer, koji je na moju sreću postojao u Ekonomskoj školi “9. Maj” u Sremskoj Mitrovici. Na listi želja prilikom upisa to mi je bila prva i jedina. Veliko zadovoljstvo je što danas radim u “svojoj” srednjoj školi sa profesorima koji su mi predavali. Uvek iskoristim priliku da se zahvalim svojim profesorima, Gordani Bućan, Stevki Ćakić i Draganu Brebanu, koji su me uveli u čaroban svet kuvanja i koji su mi nesebično pružili jaku osnovu za dalji napredak – počinje Dragan.

Tokom studiranja, praksu, a kasnije i radno iskustvo, sticao je u preko trideset ugostiteljskih objekata širom Srbije, a potom u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Rusiji. Jedno od nezaboravnih iskustava mu je i rad sa svetski priznatim kuvarima, sa kojima je sarađivao u nekoliko objekata u Grčkoj i u Rusiji.

-Кada me neko pita “Šta najviše voliš da kuvaš?”, često automatski odgovorim, “Volim sve”. Prilikom pripreme bilo koje jelo, jednostavnog ili složenog, ulažem svu svoju ljubav, to je tajni sastojak. Takođe, mislim da ako pitate da li je kuvar zadovoljan jelom koje je pripremio, u većini slučajeva odgovor će biti negativan, jer nama kuvarima uvek nešto nedostaje u jelu, pa u tom smislu sigurno bar još malo začina fali. Naravno, svaki kuvar koji voli svoj posao zadovoljan je radom i uloženim trudom u većini slučajeva – ističe ovaj momak iz Laćarka.

Postoje istraživanja u pojedinim državama gde je posao kuvara označen kao veoma stresan i često se upoređuje sa poslom hirurga. Кuvanje kao profesija se danas izuzetno razvilo, kako u svetu tako i kod nas. Svi vole da jedu hranu koja je primamljiva čulima.

-Moj savet učenicima i studentima uvek je da pre svega čuvaju svoje zdravlje, da uče i rade praktično što više, da čitaju literaturu i da prate savremene trendove u gastronomiji. Ako se sve navedeno ispoštuje, smatram da i zarada kuvara treba da bude adekvatna. Po pitanju zarade kuvara, moj jedini zaključak je da kuvari uopšte nisu plaćeni koliko treba, što je u manjim sredinama naročito izraženo – iskreno kaže autor ili koautor preko 25 naučnih i stručnih radova iz oblasti gastronomije, ishrane i turizma.

Što se tiče upisa u obrazovne profile kuvar i ugostiteljski tehničar, nikada nije bilo problema u većini srednjih škola. Кada je u pitanju Sremska Mitrovica, podaci pokazuju da je to jedno od najtraženijih zanimanja, a dokaz su upravo upisne liste gde se može primetiti da ove profile u većini slučajeva upisuju učenici sa visokim prosekom iz osnovne škole. Jedan od razloga je i taj što se nakon završetka srednje škole za kuvara ili ugostiteljskog tehničara otvaraju mnoga vrata.
Dragan u proseku, na nedeljnom nivou, dobija dva do tri poziva od kolega iz mnogih restorana koji traže upravo kuvare i konobare.

-Imao sam sreću da tokom doktorskih studija budem asistent demonstrator na predmetima profesorke dr Hadži Tamare Gajić. Profesorka ima objavljenih preko 180 naučnih radova, više monografija i drugih dela, što je stavlja u rang profesora i naučnih radnika od izuzetne važnosti. Zajedno sa njom i kolegom Jovanom Bugarčićem sa Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje, pisao sam rad na temu razvoja turizma u Sremskoj Mitrovici. Rad je urađen i prezentovan na jednoj od naučnih konferencija, gde je ocenjen najvišom ocenom. Pored ove teme, zajedno sa kolegama sa SANU, kao i drugih visoko obrazovnih ustanova, bavim se istraživanjem i problematikom razvoja gastronomije, ruralnog turizma i restoraterstva naše zemlje – rekao je sagovornik.

Ekonomska škola u Sremskoj Mitrovici ima odlične uslove za obavljanje nastave kuvarstva i usluživanja. Školovanje u ovim obrazovnim profilima izuzetno je zanimljivo, a pruža mogućnost da se izrazi kreativnost. Dragan, na osnovu svog bogatog iskustva i dostignuća, to najbolje zna.

S. Branežac
Foto: Dragan Vukolić/privatna arhiva

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: