• sreda, 29. novembar 2023.
Održano četvrto predavanje iz ciklusa „Srpska zavetna misao“
Društvo | Kultura | Inđija
0 Komentara

Održano četvrto predavanje iz ciklusa „Srpska zavetna misao“

3. maj 2022. godine

U Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji, prošle nedelje održano je četvrto predavanje iz ciklusa „Srpska zavetna misao“. Na temu „Ideja trećeg puta u srpskoj zavetnoj misli“, govorio je književnik, novinar i izdavač Branislav Matić, urednik časopisa „Nacionalna revija – Srbija“.

Prisutne je pozdravio jerej Nemanja Martinović, sveštenik Hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji naglasivši da je ovo još jedna prilika da se veoma složena ideja srpske zavetne misli sagleda iz posebnog ugla, što je i cilj ovog ciklusa predavanja.

Branislav Matić se u jezgrovitom i veoma zanimljivom predavanju osvrnuo na ideju trećeg puta u srpskoj zavetnoj misli nastojeći da odgovori na pitanja kao što su: da li je starosrpski predanjski i zavetni poredak ugrađen u srpsko svetosavlje i šta to uistinu znači; zašto je Sveti Sava svoj izbor trećeg puta učinio temeljnim postulatom srpskog srednjovekovlja; kako je Sveti Sava srpsku sakralnu vertikalu podigao u samom središtu hrišćanske misterije, u srži svete tajne Hristove i kako je srpska istorija uvedena u glavni tok istorije spasenja; zašto, po svetosavskom zavetu, srpski put nije ni istočni ni zapadni, ni carigradski ni rimski, ni grčki ni latinski, nego treći, naš sopstveni; kakva se dubinska promena dogodila u čudnom i složenom XVIII veku; da li su Srbi izgubili svoj treći put i šta im je to donelo u istoriji i vremenu; kako se sve to odražava na današnju poziciju Srba u epohalnim vrtlozima.

Posle predavnja, predstavljena je „Nacionalna revija Srbija“ i izdavačka delatnost „Princip presa“ iz Beograda pod čijim okriljem časopis izlazi već punih petnaest godina. Učesnici tribine imali su priliku da vide reprezentativne monografije o kulturi, istoriji i tradiciji Srbije koje se štampaju na desetak svetskih jezika.

Video zapis sa predavanja dostupan je na jutjub kanalu Hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji.

Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića „Zavetna misao u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine“. Nastavljena je u februaru gostovanjem prof. dr Borislava Grozdića sa temom „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“, a krajem marta je o srpskom kulturnom obrascu govorio prof. dr Milo Lompar. U maju gostuje dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju. Završna tribina ciklusa na temu „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, biće održana o Vidovdanu 2022. godine.

Urednik i moderator ciklusa predavanja je Slavoljub M. Marković.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: