• nedelja, 19. maj 2024.
Prosvetari neće pomoć, hoće povrat dugova
Društvo | Vesti
0 Komentara

Prosvetari neće pomoć, hoće povrat dugova

20. april 2022. godine

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas da od Vlade Srbije nije tražila, niti očekuje isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja od 60.000 dinara.

Iz Unije su reagovali na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je odlučio da “obraduje” zaposlene u prosveti sa 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći.

To pokazuje ukupan odnos države prema prosveti kao najvažnijem sistemu na kojem se temelji budućnost, razvoj i postojanost svake zemlje, tvrde iz Unije i podsećaju da su zahtevali isplatu 20.000 dinara, kao trećinu duga prema zaposlenima u prosveti, koji su tražili da se isplati do kraja marta.

– Ako je davanje ovih 10.000,00 dinara prvi korak u rešavanju duga od 60.000 dinara koji postoji, onda to pozdravljamo, ali treba istaći da od Vlade Republike Srbije niti smo tražili, niti očekujemo isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja – napominju prosvetni radnici.

Nadaju se da će nova Vlada imati sluha i otvoriti socijalni dijalog što pre.

Podsetili su da povećanjem zarada od sedam odsto u januaru 2022. godine odnos minimalne zarade prema zaradi nastavnika je ispod 1:2, iako se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije već 23 godine zalaže za odnos 1:3, s obzirom na to da platni razredi nisu zaživeli i da je pitanje kada će.

– Sve ovo pokazuje koliko je opravdan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o još jednom vanrednom povećanju zarada od 12 odsto u ovoj godini, kao i dogovor o isplati preostalog duga od 50.000 dinara gde imamo spremljene predloge o načinu refundiranja istih, koji bi verujemo bili veoma povoljni za državu – napominju iz Unije.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: