• utorak, 16. april 2024.
U petak akcija dobrovoljnog davanja krvi
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

U petak akcija dobrovoljnog davanja krvi

13. januar 2022. godine

Potrebe za rezervama krvi su velike, te Crveni krst Ruma obaveštava i moli sve humane sugrađane, ukoliko žele i mogu, a zdravstveno stanje im dozvoljava, da se odazovu na vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja se organizuje u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, u petak, 14. januara 2022. godine, u periodu od 8 do 12 časova, u holu Кulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi.

Dobrovoljni davaoci krvi, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, organizacije Crvenog krsta u u gradovima i opštinama se već dugo, svi zajedno, bore da obezbede podršku operativnom programu i zbrinu pacijenti kojima je krv neophodna. Кrv je neophoda za lečenje vitalno ugroženih pacijenta, za terapiju onkoloških bolesnika, za planirane hirurške intervencije, za hitne i vanredne situacije. I pored toga, zalihe krvi su na minimumu i nisu dovoljne.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se organizuju uz poštovanje svih propisanih procedura i preventivnih mera u cilju sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi.

Takođe, davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Covid-19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Pfizer ili Sinopoharm vakcinu. Davaoci koji su primilki Sputnik V ili Astra Zeneca vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

U vezi sa dobrovoljnim davanjem krvi želimo da podsetimo da:

Davalac kri može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti

Davanje krvi je: DOBROVOLJNO, ANONIMNO, BESPLATNO

Žena može davati krv svaka četiri meseca, a muškarac svaka tri meseca

Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu

Sistem za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, čime se isključuje svaka mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca

Pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole

Višestruki davaoci krvi dobijaju priznanja Crvenog krsta

Davaoci krvi oslobađaju se plaćanja određenih participacija za zdravstvene usluge.

ruma.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: