• Monday, 29. May 2023.
Ciкlus predavanja na temu „Srpsкa zavetna misao“ u hramu Svetog cara Konstantina i Jelene u Inđiji
Društvo | Inđija
0 Komentara

Ciкlus predavanja na temu „Srpsкa zavetna misao“ u hramu Svetog cara Konstantina i Jelene u Inđiji

17. January 2022. godine

U nameri da se obogati crkveni i duhovni život parohijske zajednice Hrama svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji, od januara do juna, odnosno od Svetog Save do Vidovdana, biće organizovan ciklus predavanja pod nazivom
„Srpska zavetna misao“.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili jerej Bogoljub Milovanović, starešina tog velelepnog inđijskog hrama, jerej Nemanja Martinović i Slavoljub M. Marković, urednik i moderator ciklusa predanja „Srpska zavetna misao“.

Na konferenciji je naglašeno da je tema ovog ciklusa predavanja veoma značajna ne samo kao duhovno nego i kao identitetsko pitanje, posebno sada kada smo kao narod ugroženi i kada se moramo držati temelja naše duhovnosti, istorije i kulture da bismo opstali u vremenu poništavanja tradicionalnih hrišćanskih vrednosti.

Predavači će biti eminetni naučni radnici, univerzitetski profesori i nacionalni delatnici – prof. dr Miloš Кović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Borislav Grozdić, pukovnik u penziji, nekadašnji profesor vojne etike na Vojnoj akademiji, prof. dr Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Branislav Matić, književnik, urednik časopisa „Nacionalna revija Srbija“ i dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Završna tribina ciklusa, sa više učesnika, na temu „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, biće održana o Vidovdanu 2022. godine.

Predavanja će se održavati u hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene, jednom mesečno, sa početkom u 18.00 časova. Biće to ujedno i prilika za promociju najnovijih izdanja autora u saradnji sa njihovim izdavačima.

Prvo predavanje održaće prof. dr Miloš Кović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u ponedeljak 24. januara, na temu „Zavetna misao u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine“.

Predavanje prof. Кovića naslanja se na njegovu najnoviju knjigu „Velike sile i Srbi (1496-1833)“, u izdanju Catene Mundi iz Beograda o kojoj će biti reči u nastavku programa. O knjizi će, pored autora, govoriti i Nikola Marinković, izvršni urednik u izdavačkoj kući Cateni Mundi koja je pružila veliku podršku u organizaciji ovog ciklusa predavanja. Кnjiga će moći tom prilikom i da se kupi uz posvetu prof. dr Miloša Кovića.

Naredno predavanje, krajem februara, održaće prof. dr Borislav Grozdić, pukovnik u penziji, nekadašnji profesor vojne etike na Vojnoj akademiji na temu „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.
%d bloggers like this: