• nedelja, 21. april 2024.
“Pesmom u slavu Kupinika” svečano zatvoreno sedmo “Pećinačko kulturno leto”
Društvo | Kultura | Pećinci
0 Komentara

“Pesmom u slavu Kupinika” svečano zatvoreno sedmo “Pećinačko kulturno leto”

30. avgust 2021. godine

Sedmo po redu „Pećinačko kulturno leto“, koje organizuje Kulturni centar „Pećinci“ pod pokrovitelјstvom pećinačke lokalne samouprave, sinoć je svečano zatvoreno koncertom horske muzike simboličnog naziva „Pesmom u slavu Kupinika“ održanimu crkvi Svetog Luke u Kupinovu. Na koncertu su nastupili članovi Horskog sastava „PoliFonika“ iz Sremske Mitrovice.

Koncertu je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji je tom prilikom istakao da će pećinačka lokalna samouprava nastojati da u narednim godinama izdvaja još više finansijskih sredstava, kako bi kulturni programi stigli do publike u svim naselјima.

„Večerašnji koncert je poseban s obzirom da se ove godine obeležava 500 godina od razaranja tvrđave Kupinik. I pet vekova je Kupinik zanemarivan. Ali, ovo opštinsko rukovodstvo prepoznaje istorijski značaj poslednje prestonice srednjovekovne Srbije i zato ulaže sve veće napore u očuvanje Kupinika. Odlukom Skupštine opštine Pećinci osnovan je muzej „Kupinik“, čije sedište će biti u Kupinovu, i to je značajan korak ka krajnjem cilјu – da jednog dana vidimo obnovlјen Kupinik“ – istakao je Vojkić.

Manifestaciju je svečano zatvorio direktor Kulturnog centra, Jovan Devrnja.

„Više od pet stotina posetilaca uživalo je ove godine u tri koncerta koje smo održali u tri najveća naselјa u opštini – Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu. Iz godinu u godinu primećujemo da je interesovanje naših građana sve veće kada je u pitanju ova manifestacija po kojoj naša ustanova postaje sve prepoznatlјivija, kako u našoj sredini, tako i u okolnim opštinima. Ove godine imali smo priliku da ugostimo učesnike iz velikih gradova kao što su Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd i,sudeći po publici, ni ove godine ih nismo izneverili kada je raznolikost programa u pitanju“ –rekao je Devrnja.

U dvorištu Etno kuće „Putnik“ u Kupinovu posetioci su mogli da pogledaju istorijsku izložbu pod nazivom „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota – Zavet i inspiracija“ koja je specijalno povodom zatvaranja manifestacije izmeštena iz hola Kulturnog centra u Pećincima,gde je bila prethodne dve nedelјe. Autor izložbe, arheolog Perica Odobašić, podsetio je da se posle 500 godina od razaranja tvrđave „Kupinik“ krenulo sa obnovom ovog spomenika.

„I ova izložba deo je programa obeležavanja pet vekova od razaranja same tvrđave i kao takva govori nam o značaju kako samog spomenika kulture, tako i o bogatoj istoriji koju Kupinovo ima. Izložba izaziva veliko interesovanje posetilaca i drago mi je što imamo priliku da značaj Kupinika približimo ne samo meštanima samog naselјa i okolnih mesta, već i gostima koji nam dolaze iz različitih krajeva naše zemlјe. Sada nam preostaje da ovoj tvrđavi kroz obnovu damo novi sjaj i u tome nam svesrdno pomaže pećinačka lokalna samouprava.“ – istakao je Odobašić.

Podsetimo, Pećinačko kulturno leto trajalo je od 15. do 29. avgusta. Najpre je 15. avgusta na šetalištu u Pećincima održan koncert tradicionalne muzike pod nazivom „Zvuci naših korena…“,u okviru kojeg su nastupili članovi Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume i Pevačkog društva Hrama Svetog Save iz Beograda. Potom je 22. avgusta na letnjoj sceni u Šimanovcima održan Koncert narodne muzike pod nazivom „Samo pesma zna…“,na kojem su se predstavile članice Tamburaškog sastava „La banda“ iz Novog Sada, da bi manifestacija bilaprivedena kraju u Kupinovu nastupom hora „PoliFonika“iz Sremske Mitrovice. Kao uvod u manifestaciju,tokom jula održano je “Dečje kulturno leto“ u okviru kojeg su najmlađi u svih 15 naselјenih mesta opštine uživali u prigodnim dečjim programima. Sva tri koncerta dostupna su na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Pećinci.

„Pećinačko kulturno leto“ ove godine organizovano je u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim, savetima mesnih zajednica u Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu, Tehničkom školom „Milenko Verkić Neša“, Osnovnom školom „Slobodan Bajić Paja“, Predškolskom ustanovom „Vlada Obradović Kameni“ i Narodnom bibliotekom u Pećincima.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: