• sreda, 21. februar 2024.
MILOŠ OSTOJIĆ, AKADEMSKI SLIKAR IZ ŠIDA, MURALIMA ULEPŠAVA GRAĐEVINE
Društvo | Kultura | Reportaža | Šid
0 Komentara

MILOŠ OSTOJIĆ, AKADEMSKI SLIKAR IZ ŠIDA, MURALIMA ULEPŠAVA GRAĐEVINE

28. decembar 2020. godine

Stvaralački rad mladog akademskog slikara iz Šida, Miloša Ostojića poslednjih nekoliko godina je veoma raznovrstan. Pored pedagoškog rada u šidskoj Osnovnoj školi „Branko Radičević“, on je takođe i nastavnik u „Art start“ školi crtanja. Ovaj talentovani umetnik, koji je završio osnovne i master studije na Likovnoj akademiji u Beogradu u klasi profesorke Anđelke Bojović, posvećen je svim slikarskim izazovima, kao što su portretisanje ljudi, ikonopis i oslikavanje većih zidnih površina – murala.

A s obzirom da se njegov rad u Šidu prati i prepoznaje, ove jeseni dobio je poziv iz Udruženja žena “Filip Višnjić” iz Višnjićeva, da oslika ulaz u Etno postavku u čast Filipa Višnjića, a povodom manifestacije „Višnjićevi dani“. I mesec dana kasnije, Višnjićevo je dobilo mural sa jedinstvenom i unikatnom predstavom slepog guslara.

-Najlepše od svega je to što sam imao maksimalnu slobodu i poverenje da ovaj mural uradim prema sopstvenom doživljaju.. Na samom ulazu, iznad Filipa, nalazi se orao raširenih krila, spreman da poleti u susret nekoj novoj bitki, poput našeg guslara koji je sa ratnicima išao u boj i pesmom ih bodrio. Orao simbolizuje pobedu i nebeske visine kojima mi oduvek kao narod stremimo. Pored murala u Višnjićevu, ove godine nastalo je još nekoliko murala u Šidu i okolini. A delo na koje sam izuzetno ponosan su likovi dva svetitelja na crkvi Svetog proroka Ilije u Gibarcu. Veoma sam zahvalan svim na podršci i ljubavi. To je jedan od motiva koji me pokreće da radim ovaj posao i trudiću se u budućnost da i dalje ulepšavam građevine snagom svojih likovnih dela – kaže Miloš.

On dodaje da je svoje prve korake na slikarskom putu napravio još u ranom detinjstvu, kada je imao svega pet godina. Njegovi roditelji su odmah uočili talenat koji poseduje i bili su mu podrška da nastavi u tom pravcu. Kasnije je podrška stigla i od učitelja, a posle i od nastavnika, naročito od Božidara Stojkovića, koji mu je predavao likovno.

-Nakon završene osnovne škole, upisao sam srednju umetničku školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, a posle toga Likovnu akademiju u Beogradu. Nakon završene akademije, vratio sam se u Šid i zaposlio se kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi “Branko Radičević”. U Šid sam se vratio jer ovde imam više prostora za rad, za slikanje. Moja platna su velika, pa je teško u Beogradu naći idealan prostor za takav posao, a da pri tom nije previše skup, a kod kuće imam odlične uslove za rad. Skoro celu kuću sam pretvorio u jedan veliki atelje i u njoj stvaram dela koja krase pravoslavne hramove, poslovne prostore, privatne kolekcije i domove ljubitelja moje umetnosti u zemlji i inostranstvu – priča Miloš.

Slikajući ikone i freske u crkvama, upotpunio je duhovnu stranu svoga bića, a u likove svetitelja trudi se da utka sve najlepše i najplemenitije osobine koje poseduje. Ne pravi izložbe u galerijama već – kako kaže, „izložbe za večnost“, odnosno ikonostase u crkvama i dodaje:

-Većinu tehnika sam isprobao i pokazao na serijama svojih slika, a ikonopis sam zavoleo tokom studiranja. Nisam ni slutio da ću se time baviti, to je kao neka božja promisao koja se u tom trenutku desila, put koji mi se pokazao i ja sam ga oberučke prihvatio i prepustio mu se.

Ikonostas crkve u GibarcuMiloš je do sada oslikao freske i ikone za deset crkava. U šidskoj opštini oslikao je pet crkava, a to su: crkva Svetog proroka Ilije u Gibarcu, crkva Svete Petke i crkva Svetog Petra i Pavla u Berkasovu, crkva Svetog Nikolaja i crkva Svetog Dimitrija u Bačincima. Takođe je oslikao ikonostas crkve u Pećincima, zatim crkvu u okolini Vršca i hram u okolini Lopara u Republici Srpskoj. Radio je i dva ikonostasa za srpske crkve u Norveškoj i u Australiji, a trenutno je u izradi ikonostas za crkvu Svetog Stefana Štiljanovića na spomen obeležju Sremski front u Adaševcima.

S. Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: