• utorak, 16. april 2024.
10.manifestacija „Dani slovenske pismenosti i kulture“onlajn
Kultura | Vesti | Ruma
0 Komentara

10.manifestacija „Dani slovenske pismenosti i kulture“onlajn

3. septembar 2020. godine

Ruma- U petak, 4.9. u 19 sati besedom dr Aleksandra Jerkova počinju  10.Dani slovenske pismenosti i kulture u organizaciji Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ Ruma. Ova manifestacija, koja za cilj ima očuvanje slovenske pismenosti i kulture, u 2020. godini slavi svoj prvi jubilej i odražava  se deseti put, ali prvi put u mesecu septembru, za razliku od prethodnih devet godina kada je njeno održavanje bilo vezano za mesec maj i dan Svete braće Ćirila i Metodija, učitelja i prosvetitelja slovenskih i manifestacija zapravo slavi ove svetitelje. Program se može pratiti na youtube kanalu  10.dani slovenske pismenosti ili na zvaničnom sajtu biblioteke.

Program manifestacije:

4.9. od 19.00 Beseda povodom otvaranja 10. Dana slovenske pismenosti i kulture, govori dr Aleksandar Jerkov,

5.9. od 19.00 Projekcija filma “Taras Buljba”, po romanu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja,

6.9. od 19.00 Projekcija filma “Poniženi i uvređeni”, po romanu F.M.Dostojevskog, glavne uloge: Nikita Mihalkov i Nastasija Kinski

7.9. od 19.00 Predavanje: Vladimir Medenica “Ćirilica – Pismo Gospodnje” uživo

8.9. od 19.00 Predavanje: dr Dragoslav Bokan: “Život Stanislava Krakova na Balkanu(ili o tome kako je jedan Poljak postao Srbin)”

9.9. od 19.00 Predavanje: prof. dr Miro Lompar: “Drama prečanskih Srba između nestajanja i opstajanja (Jakov Ignjatović i Miloš Crnjanski)”

10.9. od 19.00 Predavanje: dr Jasmina Ahmetagić: “Junak iz podzemlja”- analiza lika iz romana “Zapisi iz podzemlja” F.M.Dostojevskog

12.9. od 19.00 Predavanje: prof. dr Miloš Ković “ Rusko-srpski odnosi od XVIII do XXI veka (usponi i padovi, padovi i usponi)”

11.9. od 19.00 Predavanje: prof. dr Dragan Stojanović: Neobjavljena priča Ive Andrića “Sarači” (tekst priče govori Predrag Ejdus, glumac),

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: