• utorak, 3. oktobar 2023.
Pronađeni rakovi stari preko 500 miliona godina
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Pronađeni rakovi stari preko 500 miliona godina

10. avgust 2020. godine
Tokom terenskih istraživanja u okviru Istraživačkog kampa “Zasavica 2020” na lokalitetu Batar, u omanjoj lokvi na šumskom putu u mulju nađeni su primitivni rakovi iz klase branhiopoda.
Detaljnim pregledom konstatovano je da se najverovatnije radi o vrsti Triops cancriformis, živom fosilu koji potiče iz gornjeg kambrijuma pre preko 500 miliona godina. Žive u plitkim povremenim vodenim staništima i razvili su dve karakteristične osobine, sposobnost da za kratko vreme dostignu polnu zrelost i proizvedu potomstvo i da u periodu bez vode na staništu prežive u obliku rezistentnih formi (u vidu mirujućih oplođenih jajnih ćelija,tzv. cisti).
Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i retke grupe rakova. Smatra se da su njihovi preci živeli u vreme  kada je nastao najveći broj životinja koje su naseljavale, ili danas naseljavaju Zemlju. Tek stotinak miliona godina kasnije na Zemlji su se pojavile prve ribe, a čak 200 miliona godina kasnije i prvi dinosaurusi. Nalaz ovog račića na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat.
Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: