• petak, 24. maj 2024.
Večeras javno čitanje drame “Fleischman”
Društvo | Kultura | Vesti
0 Komentara

Večeras javno čitanje drame “Fleischman”

3. decembar 2019. godine

Sremska Mitrovica – Pozorište „Dobrica Milutinović“ i Centar za kulturu mladih organizuju javno čitanje drame „Fleischman“ čiji je autor Stefan Tajbl, a koje če biti održano večeras u 20 časova u mitrovačkom pozorištu. Drama „Fleischman“ je nastala po stvarnim motivima iz istorije Drugog svetskog rata u Sremskoj Mitrovici, gde je u fokusu jevrejska porodica Fleichman i zloglasan podrum njihove kuće. Lica i događaji su izmenjeni u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove, ali prepoznatljivi su i podsećaju na neljudsko ratno doba.
Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt u poznatom „Flajšanovom podrumu“, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. na istom mestu, na pragu novog veka dva mladića pokušavaju da otvore kafić zanimljivog naziva „Gvožđara“ i obezbede ličnu egzistenciju. Postavlja se pitanje šta je to gvozdeno, naša sposobnost da zaboravimo ili da opstanemo?
Javno čitanje je režirao Nemanja Leković, producentkinja je Milica Milićević, a čitaju glumci: Nikola Janovišević, Jelena Lončar, Aleksandra Pejić, Uroš Mladenović, Aleksandar Sarapa i Srđan Kner.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: