• utorak, 23. april 2024.
Među 12 veličanstvenih
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Među 12 veličanstvenih

13. februar 2019. godine

Na foto konkursu Slike Srbije fotografiju Jelene Tupenarac nazvanu  Zlatno žitno polje sa Šuljamačke glavice“ stručni žiri uvrstio među 12 najlepših

Piše: S.Đaković

Foto: privatna arhiva J. Tupenarac

ZLATNO ZITNO POLJE NA SULJAMACKOJ GLAVICIInternet platforma “Slike Srbije” organizovala je konkurs na kome je učestvovalo 1.500 fotografija  snimljenih širom Srbije. Stručni žiri u sastavu Časlav Petrović, profesionalni fotograf, snimatelj i pedagog, Ivan Grlić predsednik Sekcije fotografija ULUPUDS-a i Darko Nikolić ,profesionalni fotograf i reditelj, odabrali su najbolje koje su bile izložene do 18. januara u Dorćol Placu u Beogradu . U izboru 100 najlepših bila je i fotografija Mitrovčanke Jelene Tupenarac „Zlatno žitno polje sa Šuljamačke glavice“. Detalj sa Fruške gore snimljen Jeleninim objektivnom u drugom krugu odabira  je  ušao među 12 veličanstvenih fotografija i sastavni deo kalendara koji prati ovaj konkurs, a na kome svaki mesec ilustruje jedan od najlepših snimaka.

JELENA TUPENARAC FOTO ALEKSANDAR JOCIC– Moja fotografija je nastala slučajno. Prilikom jedne posete Fruškoj gori na Šuljamačkoj glavici gde moj brat ima voćnjak. Snimila sam je u pravom trenutku, kada sam osetila da je to – to, kaže Jelena.

Umetnost je Jelenu oduvek privlačila. Apsolvirala je istoriju umetnosti, bavila se slikarstvom, ali joj je fotografija poslala više od hobija još u srednjošklskim danima kada joj je otac kupio aparat „smena 8“. Jelena smatra da za dobru fotografiju treba imati oko i da ga ona ima.

Iako se fotografijom bavi dugi niz godina, prvo onako za sebe, pohađala je Jelena i školu za fotografe  u stvari Fabriku fotografa u Beogradu. Tu je naučila i  još uči sve sitnice koje život znače dobrom fotografu , sa školom je izlagala, a poslednja  takva prezentacija bila je oktobra prošle godine.

skupština– Fotografije koje se izlažu na takvim skupovima pokazuju kako napredujemo. One su mi podstrek i da učestvujem na konkursu pomenutog internet portala „Slike Srbije“. Od tri konkursa koja su organizovali učestvovala sam na dva: na prvom sam se dosta visoko plasirala sa fotografijom „Skupština“ ali su tu plasman određivali glasovi publike. Mislim da je moje drugo češće na istom konkursu 2018. godine i ocene eminentnog žirija mnogo važnije i uspešnije, jer je fotografija  „Zlatno žitno polje sa Šuljamačke glavice“ čiji sam autor među  12 najlepših   – veli Jelena.

Doprinos takvom plasmanu, smatra Jelena, dao je i izbor motiva. Jer cilj konkursa je da se upoznaju svi krajevi Srbije posebno oni nepoznati pa je ona zato odabrala žito na Šuljamačkoj glavici. I nije pogrešila.

odmorOva mlada Mitrovčanka će se fotografijom i dalje baviti pa se zato i opremila kako valja. Nabavila je kvalitetan foto aparat kako bi mogla da ovekoveči detalje koje snima na pravi način. A, najlepše fotografije sa konkursa „Slike Srbije“ krase stranice svakog broja magazina “Elevate” avio kompanije “Air Serbia” , na taj način obilaze svet i prikazuju naše prirodne lepote.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: